DAEB/niet-DAEB: corporatie Mooiland aan het woord

Maatschappelijk / 07 april 2016
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

De nieuwe Woningwet bepaalt dat corporaties hun DAEB en niet-DAEB-werkzaamheden moeten scheiden. Voor vrijwel alle corporaties heeft dat de nodige voeten in de aarde, en de meeste instellingen zitten middenin de implementatiefase. Wat is de stand van zaken? CorporatieNL legt corporatiebestuurders een aantal vragen voor. Deze week: Willem Jan van Lokven, directeur Bedrijfsvoering bij Mooiland.

Scheiding. Zin of onzin?

“Het idee achter de scheiding, dat staatssteun alleen voor sociale activiteiten geldt, is begrijpelijk, maar de doorvertaling van de Nederlandse wetgever naar een volledige vermogensscheiding gaat veel verder dan wat de EU vroeg. Dat ondermijnt het draagvlak. Als een corporatie weinig uitbreidingsplannen heeft voor haar niet-DAEB-bezit, dan ligt een administratieve scheiding voor de hand. Zelfs wanneer een corporatie wel grootschalig investeert in niet-DAEB, moet zij goed afwegen of de juridische splitsing haalbaar is.”

Scheiding vereist een cultuuromslag

De gevolgen voor Mooiland?

“Een goede scheiding vereist niet alleen een ingrijpende aanpassing van de administratieve inrichting, maar ook een cultuuromslag. Bij elke processtap en beslissing moet iedereen binnen de organisatie zich bewust zijn van het onderscheid tussen sociale en commerciële activiteiten. Dit onderscheid moet zoveel mogelijk aan de basis al gemaakt worden. In onze huidige strategische herijking houden we expliciet rekening met de nieuwe afbakening. De voor- en nadelen van de verschillende scheidingsvormen spelen weliswaar een rol bij de keuze voor de nieuwe strategische lijn, ze bepalen niet de strategie. Onze visie op volkshuisvesting en de rol van de corporatie daarin blijft leidend. Scheiding is een middel om strategische doelen te bereiken, geen doel op zich.”

Onze visie op volkshuisvesting blijft leidend

En de gevolgen voor de woningmarkt?

“Huurders die zijn aangewezen op het middensegment zullen in nog mindere mate terecht kunnen bij corporaties. Marktpartijen zullen dit deels overpakken, maar niet volledig”.

Over Mooiland

Mooiland is een woningcorporatie met ruim 26.000 woningen in 131 gemeenten in heel Nederland. Hiermee is Mooiland één van de twintig grootste corporaties van Nederland. Zij werkt samen met haar partners aan goed en betaalbaar wonen voor mensen met een laag inkomen of met een bijzondere woon- of zorgvraag. De corporatie voelt zich maatschappelijk verantwoordelijk voor de woonvragen die in haar werkgebied spelen. De organisatie staat onder leiding van een bestuurder en heeft ruim 250 medewerkers.

Willem Jan van Lokven (48) werkt sinds 2008 bij Mooiland. Tot februari 2013 was hij directeur Financien, Control en ICT, sindsdien is hij directeur Bedrijfsvoering. Van Lokven is vanaf 2011 ook actief als bestuurslid bij D66 Rijk van Nijmegen.

In april organiseerden CorporatieNL en Cegeka-dsa een rondetafelbijeenkomst waar corporatiebestuurders, financiers, adviseurs en leveranciers met elkaar van gedachten wisselden over de gevolgen van de scheiding van DAEB/niet-DAEB, verschillende visies en ervaringen, risico`s en oplossingsrichtingen. Vraag het volledige verslag van de bijeenkomst op, of lees de samenvatting.