VvE beheer: Probleemveroorzaker bij woningcorporaties

Corporatie / Vastgoed / 03 november 2010
Hans Nieuwenhoven
Hans Nieuwenhoven
Vastgoedstrateeg, Innovatief Netwerk Strategisch VvE Beheer

Dat VvE-beheer vaak tot verwarring leidt bij kopers, huurders en de medewerkers van de corporatie, wordt pas duidelijk zodra de eerste appartementen worden verkocht. Vaak onderschat de corporatie nog de gevolgen die het creëren van mede-eigenaren in een appartementencomplex met zich meebrengt en de tegenstrijdige belangen die kunnen ontstaan tussen het appartement- en huurrecht. Er wordt simpelweg te makkelijk gedacht over het opzetten en uitvoeren van het de nieuwe rechtsvorm. In deze nieuwe bijdrage van mijn hand leest u wat de meest voorkomende vergissingen zijn die worden gemaakt in een poging tot het regelen van de VvE's.

De oplossing wordt intern gezocht

In de regel besluiten woningcorporaties die appartementen gaan verkopen, om het beheer van een of meer VvE-s intern te verzorgen. Ze zoeken dan iemand die tijd over heeft en het beheer erbij kan nemen. Niet of nauwelijks bekend met het VvE-werk gaat zo iemand dan aan de slag en voordat het in de gaten heeft, zit hij of zij met een onoverzichtelijke berg werk. Het begint met één VvE, maar ongemerkt worden het ineens twintig VvE-s. Corporatiewerk gaat voor en de VvE moet maar even wachten. Intussen neemt de corporatie allerlei besluiten onder het motto dat het tenslotte haar eigen complex is en vergeet zij goed te communiceren met de VvE. Het eindresultaat laat zich raden: een ontevreden VvE en uiteindelijk ook ontevreden huurders omdat er van alles misgaat binnen het complex.

Verwarring!

Als een corporatie ervoor kiest om beheerder of zelfs bestuurder van een VvE te zijn, dan brengt dit verantwoordelijkheid met zich mee voor het hele reilen en zeilen van de VvE, inclusief het goed adviseren van de VvE. De corporatie houdt zich dan niet alleen bezig met het onderhoud, maar ook met de gehele administratie van de VvE en met alle juridische zaken. Gebrek aan kennis bij de corporatie leidt dan onherroepelijk tot juridische misstanden en nog meer verwarring.

Het gevaar van spraakverwarring en belangenverstrengeling ligt helemaal op de loer als een corporatie de VvE niet alleen administratief beheert, maar ook het beheer van een complex in de zin van toezicht en onderhoud op zich neemt. Als beheerder van een complex komt de corporatie als het ware in dienst van de VvE en moet zij onderhandelen met de klant, op tijd aan verzoeken voldoen en bepaalde gegevens aanleveren. Ook deze beheertaak kan een corporatiemedewerker er niet zomaar bij doen. Tegelijkertijd kan hij zijn overige werk voor de corporatie niet laten prevaleren boven de diensten voor de VvE, want die is nu eenmaal zijn klant.

Huurdersbelangen

Omdat de woningcorporatie behalve eigenaar ook verhuurder is, moet zij rekening houden met de belangen van de huurders. De huurders worden door de corporatie vertegenwoordigd in de VvE , maar door de verschillen tussen het huurrecht en het appartementsrecht, kunnen belangen botsen De corporatie kan de huurders bijvoorbeeld niet zomaar meer toestemming geven voor aanpassingen aan gemeenschappelijke delen, maar moet hiervoor eerst met de VvE overleggen. Reden te meer om de huurders goed duidelijk te maken dat de corporatie voortaan eerst toestemming aan de VvE moet vragen voordat zij de huurder ergens toestemming voor kan geven.

Outsourcen VvE’s geen oplossing

Als een corporatie tot het besluit komt om het VvE-beheer onder te brengen bij een externe organisatie, verliest de corporatie daarmee een kans om invloed te blijven uitoefenen op de leefbaarheid van de complexen. Ook veroorzaakt het verwarring bij de huurders en eigenaren van de appartementen in de betreffende VvE’s. Ze huren een woning van de corporatie, maar met vragen over de VvE moeten ze in sommige gevallen bij de externe beheerder aankloppen. Ook de medewerkers van de corporatie moeten zorgen dat zij goed op de hoogte zijn van de afspraken die zijn gemaakt met de beheerorganisatie. Vaak gebeurt dit niet volledig en worden medewerkers, huurders en kopers van het kastje naar de muur gestuurd.

Door het uitbesteden mist de corporatie ook mogelijk financiële dekking voor haar organisatie. Met de juiste opleiding van de medewerkers, zorgvuldige implementatie van het VvE-beheer in de corporatie is er door de corporaties nog veel winst te behalen. Hoe? “Het werken met en voor VvE-s vraagt van corporaties een omslag in denken en doen.” Dus… strategen onder ons… jullie zijn aan zet!!