Home » Featured » Creatieve nieuwe burgerinitiatieven

Creatieve nieuwe burgerinitiatieven

Creatieve nieuwe burgerinitiatievenIn mijn vorige blog schreef ik al dat burgerparticipatie hot is. Ik weet niet hoe het bij uw corporatie gesteld is, maar nieuwe burgerinitiatieven springen hier als paddestoelen uit de grond. De meest uiteenlopende, kansrijke initiatieven bereiken ons met vragen zoals:
· bewoners willen een buurthuis overnemen. Hoe werkt dat?
· bewoners starten zelf een oppasclub omdat de kinderopvang te duur is. Hoe breid ik mijn netwerk uit?
· bewoners zijn op zoek naar nieuwe fondsen of andere manieren om het buurtbudget aan te sterken. Vrijwilligers genoeg, maar er is geen geld voor acties. Wat nu?
· bewoners willen een ruilsysteem binnen een flat willen starten. Ik strijk uw broek in ruil voor een avondmaaltijd. Krijgen we hier geen problemen mee?

Doorverwijzen of faciliteren?
Wat doet u met al die vragen die voortkomen uit burgerinitiatieven? Verwijst u door, gaat u coachen of faciliteren? En wat houdt dat vervolgens in als u gaat coachen of faciliteren? Wat betekent dit voor uw functie, voor uw afdeling? Wat u ook doet, ALS u maar IETS doet. Zoals eerder aangegeven kunt u altijd de vraag stellen: “Waar kan ik u mee verder helpen?” Succes gegarandeerd!

EigenWIJze match
Een andere succesfactor is gebruik maken van de EigenWIJze match. Een simpele doeltreffende manier om bewoners uit de ene buurt of stad in contact te brengen met bewoners uit een andere buurt of stad. De ene bewonersgroep wil graag weten hoe het anderen lukt om geld bij elkaar te krijgen voor de buurtactiviteiten, de andere bewonersgroep heeft daar succesvolle ervaring mee en helpt hen op weg.

Of bewonersgroep x wil graag weten hoe ze het buurtnetwerk beter kunnen inschakelen voor allerlei activiteiten. Wij gaan voor elke nieuwe vraag op zoek naar een geschikte bewonersgroep om hen hierbij te helpen. Contact tussen gelijkgestemden, tussen bewoners die weten hoe weerbarstig de praktijk vaak is, die weten hoe het ‘echte’ leven op straat eruit ziet, werkt verfrissend en inspirerend.

Ervaringen delen
Kent u bewoners die een podium verdienen om hun succesvolle buurtervaring te delen met andere mensen uit Nederland? Laat het mij weten. Wie weet kunnen we ze koppelen aan bewonersgroepen met vragen waar zij de antwoorden op hebben. Korte lijntjes tussen bewoners, dat werkt simpel en doeltreffend!