Home » Featured » Energieneutraal renoveren: in één keer of in stappen?

Energieneutraal renoveren: in één keer of in stappen?

Energieneutraal renoverenWoningcorporaties kiezen momenteel bij hun energiebeleid over het algemeen voor de gulden middenweg. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Goede isolatie van de bestaande voorraad en een zuinige gasgestookte ketel. Voor de meeste corporaties is dit nu al een pittige opgave. Door de vastgoedcrisis en verhuurdersheffing staan investeringen immers toch al fors onder druk.

Voltanken
De vraag is natuurlijk of dit wel de juiste keuze is? Na zo’n ‘modale’ isolatieronde beschikt de huurwoning dan wel over het energielabel B of C. Maar nog steeds is relatief veel aardgas en elektra van het openbare net nodig. Nieuwbouw is vanaf 2020 al energieleverend. Over pakweg 20 jaar ‘tanken’ huurders hun elektrische auto’s aan huis gratis ‘vol’. Terecht is de vraag of corporaties op dit moment de lat niet hoger moeten leggen.

Korte klap
Dat sociale huurwoningen energieneutraal moeten worden betwijfelt niemand. Maar de route naar energieneutraliteit roept de meeste vragen op. Aan de ene kant voert Jan Willem van der Groep van Platform31 de  pleitbezorgers van ‘de korte klap’ aan. Het kan al en de gefaseerde aanpak werkt kapitaalvernietiging in de hand.

Technologiekamp
Aan de andere kant voert directeur vastgoed van het Amsterdamse Stadgenoot Piet van der Horst het technologiekamp aan. Door de aanstaande exponentiële verbetering van de verhouding tussen prijs en kwaliteit van duurzame energie is het niet zinvol om nu heel fors in te zetten op energieneutraal renoveren. Breng de energievraag eerst maar eens op haalbare wijze terug. Op enig moment in de toekomst is duurzame energie via bijvoorbeeld zonnepanelen zo rendabel dat eenvoudig over te schakelen is naar energieneutraliteit.

Kennissessie
Tijdens de Vabi Assets dag op 10 september aanstaande in DeFabrique in Utrecht verzorg ik de kennissessie ‘Energieneutraal renoveren: in één keer of in stappen? Het belooft vuurwerk te worden. Want na een korte inleiding kruisen twee deskundigen de degens. Jan Willem van der Groep van Platform31 is vurig pleitbezorger van de kortste weg naar energieneutraal. Piet van der Horst van Stadgenoot gelooft hier niet in. Eerst maar eens de energievraag terugdringen. Over pakweg 10 jaar is de prijs van duurzame opgewekte elektra nog maar een schijntje ten opzichte van nu. Stilzitten is er niet bij voor de deelnemers aan de kennissessie. Zij kiezen partij en nemen actief deel aan de discussie. Bent u er ook bij?