Huursombenadering: instrument om te sturen op prijs en kwaliteit

Maatschappelijk / 12 april 2016
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

In februari heeft de Tweede Kamer ingestemd met de Wet Doorstroming Huurmarkt. Onder voorbehoud dat de Eerste Kamer de wet goedkeurt, zal de huursombenadering op 1 januari 2017 worden ingevoerd. De plenaire behandeling door de Eerste Kamer, inclusief eventuele stemmingen, vindt 12 april plaats.

Belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het eerste voorstel

Tijdens de behandeling van het voorstel voor de huursombenadering zijn een aantal moties en amendementen ingediend en goedgekeurd. De belangrijkste wijzigingen:

  • In de berekening van de huursom per 2017 worden de huurverhogingen bij nieuwe bewoners (mutatie) meegenomen, met uitzondering van de huuraanpassingen als gevolg van woningverbetering of renovatie.
  • De som van de huursomstijging mag per corporatie niet meer zijn dan inflatie plus 1 %, met op individueel niveau jaarlijkse huurverhogingen tot maximaal inflatie plus 2,5 %.
  • De uitzondering van de extra huurverhoging (inflatie plus 4%) voor inkomens boven de toewijzingsgrens sociale huur geldt niet alleen voor gepensioneerden, maar ook voor grotere gezinnen vanaf vier personen.
  • De driejaarlijkse inkomenstoets wordt verhoogd naar een jaarlijkse inkomenstoets.
  • De maximale huursomstijging wordt berekend per kalenderjaar, de huuraanpassingsronde blijft op 1 juli.

Huursombenadering: instrument om te sturen op prijs en kwaliteit

De huursombenadering is een prima instrument om niet alleen op prijs-kwaliteitverhouding te sturen, maar ook op betaalbaarheid voor de doelgroep. Door complexen slim in te delen met behulp van spreidingsdiagrammen heeft u bijvoorbeeld snel inzichtelijk welke complexen een hoge prijs-kwaliteitverhouding en een lage ratio markthuur versus huidige huur hebben. Hiermee ziet u meteen welke kansen er zijn voor een hogere huur en waar u, gezien de kenmerken van het complex, beter wat kunt matigen met de huurverhoging. Wij adviseren u om deze analyses op tijd te maken, zodat u voldoende tijd heeft om met uw bewoners aan tafel te gaan over het nieuwe huurbeleid.

Ruud Klement is Senior Consultant bij Vabi Software. Hij adviseert woningcorporaties op het gebied van assetmanagement en vastgoedsturing. Hierbij begeleidt hij de corporaties bij het implementeren van processen op dit gebied en zorgt hij voor de implementatie van het softwaremodel van Vabi voor assetmanagment en vastgoedsturing, Vabi Assets Beleidssimulatie.  
Alle posts van Vabi