Lex de Boer (Lefier): “Betaalbaar wonen in noorden extra belangrijk.”

Vastgoed / 20 augustus 2015
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Het werkgebied van woningcorporatie Lefier – de regio’s Groningen en Zuidoost Drenthe – telt naar verhouding veel mensen met een laag inkomen. Het beperken van woonlasten is dan ook absoluut een speerpunt van Lefier. Huren worden waar nodig niet verhoogd of zelfs verlaagd. Veel bestaande woningen worden verbeterd naar energieneutraal. Daarnaast zoeken veel huurders zelf naar de goedkoopste energieleverancier, zegt Lefier-bestuurder Lex de Boer.

Lagere woonlasten

Ondanks de relatief lage inkomens in Noord-Nederland zijn de huren van Lefier aan de hoge kant. Dat is historisch zo bepaald, zegt De Boer. “Je kon het vragen, dus dat gebeurde in het verleden ook. Maar tevens zijn veel van onze rijwoningen uit de jaren ’50 en ’60 slecht geïsoleerd. Dat zorgt voor een hoge energierekening. Gemiddeld liggen de woonlasten van onze huurders rond de 35 procent van hun inkomen. Het Nibud adviseert 30 procent. Dat willen wij realiseren voor al onze huurders.”

Financiële ruimte

Lefier wil niet alleen die hoge woonlasten verminderen, maar ook blijven investeren in nieuwbouw en in de bestaande woningvoorraad van circa 30.000 woningen. Daarnaast blijft Lefier zijn sociale taak breed opvatten. Om ook nog de verhuurdersheffing van het kabinet te kunnen opbrengen, is er de afgelopen jaren fors gesneden in de organisatie zelf. Van 470 naar 300 vaste medewerkers. De Boer: “We waren een vrij dure corporatie, er zijn vooral management- en ondersteunende taken verdwenen.”

De interne bezuiniging biedt Lefier nu de financiële ruimte om de huren die niet marktconform zijn niet te verhogen of zelfs te verlagen. Dat laatste geldt voor 2.000 woningen. “Het is essentieel dat we de huren betaalbaar houden. Uiteraard vanwege de inkomenspositie van onze huurders, 70 procent krijgt huursubsidie, maar ook vanuit goed rentmeesterschap. Je kan hier voor vrij weinig geld een huis kopen. Niet-marktconform hoge huren en afhankelijkheid van huurtoeslag zijn voor Lefier belangrijke bedrijfsrisico’s.”

Stroomversnelling

Naast dit huurbeleid is Lefier partner in het project ‘Stroomversnelling’, waarin zes woningcorporaties en vier bouwpartijen samenwerken. Uitgangspunt hierin is dat de corporatie huurwoningen laat renoveren tot energieneutraal, ofwel ‘nul op de meter’. In ruil daarvoor betalen huurders het bedrag van hun maandelijkse energielasten aan de corporatie. De woningen worden optimaal geïsoleerd en wekken zelf energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook krijgen bewoners een slimme energiemeter in huis. Ze kunnen continu hun verbruik aflezen en zonodig hun gedrag aanpassen.

Enthousiast

Het project zit nog in de pilotfase. Lefier heeft inmiddels circa 100 woningen verbeterd, de komende twee jaar volgen er nog 1200. Huurders krijgen niet alleen een comfortabeler woning, voordeel is vooral dat het totale bedrag aan woonlasten slechts stijgt met de huurinflatie. Van een mogelijke stijging van energiekosten merken huurders normaal gesproken niets. Wel blijven ze aangesloten op het energienet, maar vanuit het project Stroomversnelling wordt er met energieleveranciers afgesproken dat de voorschotnota voor deze energieneutrale woningen op nul euro wordt gezet. De woningen zullen, bij normaal verbruik, op jaarbasis namelijk evenveel energie aan het net leveren als ervan afnemen.

Voldoet de pilot, dan komt ongeveer 40 procent van de woningen van Lefier voor deze energetische aanpak in aanmerking. Vooralsnog zijn de resultaten positief en bewoners vrijwel allemaal enthousiast, zegt De Boer. “Ze zien de voordelen ervan. En bovendien, als ze slim met energie omgaan, kunnen ze zelfs geld verdienen. Want het energiebedrijf betaalt dan uit.”

Goedkopere energie

Huurders die geen energieneutrale woning hebben, kunnen besparen op woonlasten door naar een goedkopere energieleverancier over te stappen. De Boer: “Niet dat we dat niet nuttig vinden. Wij kunnen alleen niet alles oppakken, onze prioriteiten liggen elders. We merken wel dat onze huurders en huurdersorganisatie op zoek zijn naar de voordeligste tarieven.

Hard werken

Intern bij Lefier moet er hard worden gewerkt om de gestelde ambities te halen, zegt De Boer. “We hebben minder mensen en we willen absoluut ook onze sociale taak in de wijken en dorpen blijven waarmaken. Voordeel van Stroomversnelling is dat de verantwoordelijkheid voor de renovatie bij de bouwers ligt. Voor ons als Lefier is het bovendien een kostenneutraal project, in tegenstelling tot een reguliere renovatie naar een B-label. En de woningen kunnen weer 30 tot 40 jaar prima mee. Uiteindelijk hebben alle partijen er veel baat bij.”

Han Nijenhuis

Dit interview maakt deel uit van een interviewserie over energie en woonlasten in de corporatiesector en wordt in samenwerking met Pricewise gebracht. Lees naast dit interview met Frans Kooiker ook de andere interviews uit deze reeks met onder meer Lex de Boer (Lefier), Arjan Schakenbos (Vestia) en Hans de Kok (Pricewise).