Home » Bestuur » Minister Blok: “Beloningscode werkt niet!” (video)

Minister Blok: “Beloningscode werkt niet!” (video)

U kon erop wachten. Op een moment dat corporaties schreeuwen om de verhuurderheffing af te schaffen kaatst Den Haag de bal terug. U verdient teveel. Ten opzichte van 2010 is de gemiddelde beloning met € 4.000 toegenomen. En bovendien is het aantal bestuurders met een te hoge beloning met 3% gestegen. Zegt de Minister. ‘Ik ben teleurgesteld. Er komt een nieuwe wet. De beloningscode werkt niet’. Opmerkelijk is dat de Vereniging van Toezichthouders (VTW) eind 2011 juist constateerde dat slechts een gering percentage bestuurders teveel zou verdienen. Wie heeft er gelijk?

Gevoelig
Het wordt lastig voor u om uit te leggen wie er nu werkelijk gelijk heeft. Beloning is een gevoelig onderwerp en binnen de sector bestaat uitsluitend op papier overeenstemming over wat de gewenste beloning is. Binnenskamers ligt dat toch wat anders. De Minister grijpt nu in. Sympathiek? Niet voor u, wel voor het beeld naar het land. Bekijk de Minister in deze video.

 

1 reactie op Minister Blok: “Beloningscode werkt niet!” (video)

 1. Fred de Groot van HNadvies

  02/12/2012 om 16:46

  Het was voorspelbaar dat de Haagse politiek terugslaat. De kern van het probleem zit in het gedrag van de politiek en die van de sector. De politiek neigt bij eerste signalen van incidenten tot het voeren van een debat, veelal aangezet door de oppositie; vervolgens jaren te talmen met sluitende wet-en regelgeving, terwijl men bij invoering van die wet- en regelgeving na verstreken jaren neigt tot doorslaan.

  De sector vertoond bij eerste signalen van incidenten precies hetzelfde gedrag ; het voeren van een of meerdere debatten. Daarna begint ook het talmen in plaats van het stevig doorpakken, want het geloof in zelfregulering en elkaar aanspreken is dan het sleutelwoord. En die fase loopt eveneens jarenlang door via meerdere incidenten tot de politieke dreun tot een ieder doordringt. Echter het point-of-no-return van een goede balans tussen alle belangen, is dan al gepasseerd.
  Ik bevrees dat we een Parlementaire Enquete verder (met als onderwerp de teloorgang van de corporatiesector in Nederland) , iedereen pas weer tot uitgebalanceerde zinnen komt. Ook vrees ik dat de sector deze rit thans zal moeten uitzitten.
  De les welke geleerd kan worden, is nu wel door te pakken op een sober en doelmatig volkshuisvestingsbeleid ( ja, die beschrijving uit het verleden ): dus alle franje overboord ( weg met die leaseauto’s; dure kantoren; riskante financiele producten, de topsalarissen, een kostbare CAO en vooral nu scherper inkopen op onderhoud, als willekeurige voorbeelden, maar maak uw eigen keuze ).
  De hierdoor vrijvallende beschikbare centen gewoon weer in het woningbezit steken voor onderhoud en nieuwbouw !
  Iedere bespaarde € 10.000 in de bedrijfsvoering leidt tot bijna € 200.000 aan investeringskracht.

  Er bestaat geen gelijk en er zijn geen winnaars, want iedereen verliest uiteindelijk : de politiek, de corporaties, de gemeenten en zeker ook de huurders.

  Een bizar scenario ?…….vraag het me over 10 jaar nog maar eens !