Als corporatie niets met openbare ruimte te maken? Echt wel!

Maatschappelijk / 09 juni 2016
Jaap van Velzen
Jaap van Velzen
Directeur, Brain Management International

Woningcorporaties zijn gebaat bij een goede verhuurbaarheid van hun vastgoed, een goed woonklimaat en tevreden huurders. Een deel van hun woningbestand is veelal van oudere datum en daardoor minder geschikt voor mensen met fysieke beperkingen en voor het toenemend aantal ouderen dat langer thuis zal blijven wonen. Ze krijgen bijvoorbeeld last met drempels en stoepranden op weg naar of bij de ingang van hun woning.

Meer woongenot

Aangezien woning en woonomgeving onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden (ook al betoogde kort geleden een corporatie: ‘Wij hebben niets met de openbare ruimte te maken’) is het vanzelfsprekend dat corporaties meer aandacht moeten schenken aan toegankelijkheid. Zowel in hun woningen en hun woongebouwen als eromheen. Toegankelijkheid minder valrisico’s op, minder eenzaamheid, een betere gezondheid door bewegen en uiteindelijke meer woongenot. Dit zorgt weer voor een stabieler woonklimaat door minder verhuizingen.

Veilig kunnen bewegen

Veilig kunnen blijven bewegen is daarnaast een belangrijke  voorwaarde voor zelfredzaamheid. Bewegen houdt mensen vitaal. Het stelt hen in staat om hun netwerk te blijven onderhouden, voorzieningen te kunnen bereiken en om de regie te bewaren over hun dagelijks leven. Juist ouderen lopen een verhoogd risico op vooral fysiek functieverlies – en dus op persoonlijke valongelukken. Ongeveer de helft daarvan vindt in en om het eigen huis plaats. Ruim 20% hiervan is te wijten aan drempels en andere obstakels, ook op straat. De valcijfers voor ouderen van 2015 melden 3.o00 en 120.000 ziekenhuis- en SEH-opnamen. De totale kosten bedragen 800 miljoen.

Mobiliteit

Behoud van de eigen mobiliteit van mensen blijkt ook een van de belangrijkste beslismomenten voor het inroepen van thuishulp, de aanschaf van ondersteuningsmiddelen of van het opgeven van het eigen huishouden. Langer zelfstandig wonen – ook in een corporatiewoning – wordt dus mede bepaald door behoud van die mobiliteit.

De leefomgeving heeft invloed op de kwaliteit van uw vastgoed

Gemeenten gaan ervan uit dat iedereen zo mogelijk zelfstandig zijn leven leidt en ‘meedoet aan de samenleving’. Maar die samenleving moet daarop dan wel zijn ingericht, met name wat betreft de fysieke toegankelijkheid van de infrastructuur en de voorzieningen. Woningcorporaties zijn in dit verband een onmisbare partij. Zij zullen zich dan ook meer moeten verdiepen in toegankelijkheid en in een gezonde leefomgeving. Juist ook omdat deze factoren een toenemende invloed hebben op de kwaliteit van hun vastgoed.
Vaak is de toegang naar en in de eigen woning een zinvol vertrekpunt. Een stimulans kan bijvoorbeeld al uitgaan van het beschikbaar maken van een opvouwbare drempelhulp bij woningen met te hoge drempels. Een corporatiedirecteur die onlangs een aantal innovatieve drempelhulpen aanschafte was enthousiast: ‘Dit soort mobiele oplossingen vragen geen bouwkundige aanpassingen aan de woning en zijn daarom erg geschikt voor de wat oudere woningen, waar drempels een probleem vormen voor de bewoners’.

Daarnaast kan niet voldoende worden benadrukt dat de woonomgeving – en dus de toegankelijkheid ervan – óók een corporatiezaak is. Daarin is nog een stimulerende weg te gaan.

Dit artikel is een bijdrage van Jaap van Velzen (deskundige toegankelijkheid en directeur Brain Management International Vlissingen) aan de CorporatieNL Auteurschallenge.