Anton Vreugdenhil (cegeka-dsa): “Without data you’re just another person with an opinion.”

Digitaal / 20 februari 2020
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Een uitspraak van Edwards Deming, een Amerikaanse statisticus, die op een ludieke wijze aangeeft waarom data zo belangrijk zijn. Of het nu gaat om inzicht in de wensen van de huurders, het voorspellen van de vraag naar woonruimte, het verantwoorden van de maatschappelijke taken of het verduurzamen van de woningvoorraad, alles draait om inzicht en daarmee om data. Dat stelt Anton Vreugdenhil, algemeen directeur van cegeka-dsa.

Als een van de grootste leveranciers van software voor vastgoed heeft cegeka-dsa een goed inzicht in de ontwikkelingen in de corporatiesector en tegelijk ziet zij ook wat er in het internationale digitale speelveld plaatsvindt. Welke data-ontwikkelingen komen op ons af en wat moeten wij in onze sector beter of anders doen? We stelden de algemeen directeur 6 vragen en ontvingen 6 glasheldere antwoorden.

Schieten we door in het verzamelen van data of doen we dat nog te weinig?
Anton Vreugdenhil: “We zullen steeds meer data gaan verzamelen aangezien er steeds meer apparaten worden verbonden met het internet en er meer tools zijn en komen om data slim te analyseren en interpreteren.”

Wat zijn de gevolgen voor de woningcorporatie, de mensen en het werk dat zij steeds meer met data te maken hebben?
“Woningcorporaties kunnen meer inzicht krijgen in het gedrag en de behoeften van hun klanten en de markt.”

Wordt de maatschappelijke opgave juist makkelijker of moeilijker door het beschikken over meer data, systemen en digitale mogelijkheden?
“Die wordt gemakkelijker. Als je de beschikking krijgt over de juiste informatie zoals ontwikkeling van vraag- en aanbod, status van het vastgoed, huurderswensen, etcetera dan kan de corporatie betere beslissingen nemen.”

Voor welk belangrijk vraagstuk zou het gebruik van data een grotere of betere rol moeten spelen?
“Het vraagstuk van de Wooncrisis. De afgelopen jaren hebben we ons vergist in de ontwikkeling van de vraag naar en het aanbod van woonruimte, waardoor we nu in Nederland een groot tekort hebben aan woningen. Blijkbaar hebben we deze data niet goed orde en ontbreekt het inzicht.”

Zouden corporaties meer of minder gegevens moeten uitwisselen met maatschappelijke partners?
“Dat is afhankelijk van het doel. Primair is de klant eigenaar van zijn data. Als dit privacygevoelig is dan bepaalt hij of deze data gedeeld mogen worden.”

In hoeverre vind je dat corporaties al voldoende vaardig zijn in het omgaan met de toenemende hoeveelheid data, of wat moet er nog gebeuren?
“Er vinden veel initiatieven plaats om data te standaardiseren, te benchmarken en te verantwoorden. De aankomende jaren zal de nadruk meer komen te liggen op het analyseren van data om er ook voorspellende waarde aan te ontlenen en meer inzicht te verkrijgen in de ontwikkeling van de vraag- en aanbodkant van de huurmarkt. Ook data om klant-, vastgoed- en de bedrijfsprocessen proactiever en slimmer te beheren zullen meer aandacht krijgen.”

Meer visies

In de komende weken verschijnen meer artikelen bij CorporatieNL met de visies van bestuurders en directieleden van onder meer deltaWonen, Mooiland, Mitros, Woonstede, KleurrijkWonen, Thuisvester, Aw, Lefier, Vidomes, BMC, Rabobank, Groninger Huis, Zaam Wonen, HC&H.