Anne van Stijn is werkzaam als onderzoeker bij de TU Delft, Faculty of Architecture and the Built Environment. Ze zal tijdens ons Vastgoed Event aanwezig zijn als keynote spreker.
De Circulaire Keuken: een keuken voor het leven
Samen met producenten en afnemers ontwikkelden wetenschappers van BK Bouwkunde TU Delft en het AMS Institute een prototype van de circulaire keuken. Dit is een keuken die niet slechts 10 of 20 jaar meegaat, maar bijna oneindig kan worden vernieuwd. De keuken kan continu worden aangepast aan veranderende wensen. Een circulaire keuken betekent een keuken voor het leven, met minder afval en tevreden bewoners. Met dit prototype ligt een volledig circulaire keuken binnen handbereik.
Een groot deel van de gebouwde omgeving bestaat uit woningen. Deze kunnen het beste circulair gemaakt worden. Daardoor kan afval vanuit sloop en nieuwe grondstoffen voor nieuwbouw worden voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door gebouwcomponenten (denk aan daken, gevels en dus ook keukens) stapsgewijs en tijdens natuurlijke onderhouds- en renovatiemomenten te vervangen door circulaire componenten. Omdat de keuken een product is dat ten opzichte van andere bouwcomponenten vaak vervangen wordt, kan de circulaire keuken een goede voortrekker zijn in de transitie naar een circulaire gebouwde omgeving.