De circulaire keuken: een keuken voor het leven

Vastgoed / 25 februari 2019
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Een keuken die niet slechts 10 of 20 jaar meegaat, maar bijna oneindig kan worden vernieuwd; de circulaire keuken. Tijdens ons Vastgoed Event op 28 maart gaan we over diverse keuzes in verduurzaming in gesprek. Vandaag licht Anne van Stijn, de keynote spreker tijdens ons event, een tipje van de sluier op over 'de circulaire keuken'.

Anne van Stijn is werkzaam als onderzoeker bij de TU Delft, Faculty of Architecture and the Built Environment. Ze zal tijdens ons Vastgoed Event aanwezig zijn als keynote spreker.

De Circulaire Keuken: een keuken voor het leven

Samen met producenten en afnemers ontwikkelden wetenschappers van BK Bouwkunde TU Delft en het AMS Institute een prototype van de circulaire keuken. Dit is een keuken die niet slechts 10 of 20 jaar meegaat, maar bijna oneindig kan worden vernieuwd. De keuken kan continu worden aangepast aan veranderende wensen. Een circulaire keuken betekent een keuken voor het leven, met minder afval en tevreden bewoners. Met dit prototype ligt een volledig circulaire keuken binnen handbereik.

Een groot deel van de gebouwde omgeving bestaat uit woningen. Deze kunnen het beste circulair gemaakt worden. Daardoor kan afval vanuit sloop en nieuwe grondstoffen voor nieuwbouw worden voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door gebouwcomponenten (denk aan daken, gevels en dus ook keukens) stapsgewijs en tijdens natuurlijke onderhouds- en renovatiemomenten te vervangen door circulaire componenten. Omdat de keuken een product is dat ten opzichte van andere bouwcomponenten vaak vervangen wordt, kan de circulaire keuken een goede voortrekker zijn in de transitie naar een circulaire gebouwde omgeving.

De circulaire keuken

Voordelen van de circulaire keuken

  • Lagere kosten voor de eigenaar
    Een keuken die 20 jaar meegaat kost, over een periode van 80 jaar, 4 keer de prijs van een nieuwe keuken.
  • Reparaties worden makkelijker
    Doordat in de circulaire keuken niets verlijmd is, maar alle onderdelen los en vast te klikken zijn.
  • Materialen zijn op de gewenste levensduur afgestemd
    Hierdoor gaat de circulaire keuken misschien wel 80 jaar mee, waardoor de ‘Total Cost of Ownership’ omlaag gaat.
  • Lange termijn prestatie- en onderhoudsafspraken
    De eigenaar kan door het businessmodel rekenen op lange termijn prestatie- en onderhoudsafspraken en een betere dienstverlening.
  • Aanpasbaarheid
    De keuken is eenvoudig af te stemmen op de wensen van de gebruiker qua opstelling of look.
  • Invloed op het milieu door hergebruik
    Onderdelen kunnen worden hergebruikt, gerefurbished, gereviseerd of uiteindelijk gerecycled worden. Op deze manier wordt er door de jaren heen zo min mogelijk materiaal gebruikt en is er dus ook minder transport nodig.

Plug and play

De circulaire keuken is ontwikkeld volgens een modulair ‘plug-and-play’ principe en bestaat uit een docking station die gemonteerd is op de muur en keukenmodules die daaraan geklikt worden. Op deze modules (zoals kasten en schappen) wordt vervolgens een stijlpakket geklikt, die de look van de keuken bepaald. Zo kan de opstelling en look van een keuken gemakkelijk aangepast worden aan de wensen van vrijwel elke gebruiker en wordt het vervangen van de volledige keuken vrijwel nooit meer nodig.

Om een voorbeeld te geven: in de situatie waarin een woning eerst bewoond werd door een alleenstaande met een lengte van 1,95 m en de volgende bewoners een gezin van vier met kleine kinderen betreft, is voor te stellen dat de behoeftes met betrekking tot de keuken anders zijn. In deze situatie kan de keuken eenvoudig worden uitgebreid en in hoogte worden versteld. Zodat bijvoorbeeld drie onder- en bovenkasten met een werkbladhoogte van 100cm en een witte look, gemakkelijk kunnen worden vervangen door vijf kasten met extra koelkastruimte, een werkbladhoogte van 90cm en een antraciet look.

Woningcorporaties en de circulaire keuken

Om de principes van de circulaire economie in de gebouwde omgeving toe te passen is een langetermijnvisie nodig, waarbij het product en de bijbehorende businessmodellen tegelijkertijd ontwikkeld worden. Woningcorporaties zien duurzaamheid vaak als een maatschappelijke taak. Zij hebben daarom een langetermijnvisie die het toepassen van circulaire componenten mogelijk maakt. Dit, gecombineerd met het grote aandeel van de corporaties in de gebouwde omgeving, zorgt ervoor dat de invloed groot kan zijn. Niet alleen woningcorporaties, maar ook vastgoedbeleggers hebben interesse in de circulaire keuken.

Kortom, de keuken is niet alleen in levensduur een keuken voor het leven, maar het kan zich ook aanpassen aan de verschillende behoeften die een levensloop met zich meebrengt.


Tijdens het Vastgoed Event “Verstandige keuzes in verduurzaming” op 28 maart leer je wat je wanneer kiest als het gaat om verduurzaming. Je bent van harte welkom om daarbij te zijn. Bekijk het programma, de sprekers en de deelnemers.