Deze bedrijven en organisaties zijn lekker bezig met PropTech

Digitaal / 15 november 2018
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Eerder introduceerden we PropTech bij je en hebben we een klein tipje van de sluier opgelicht wat je hier als corporatie mee kan. Laat je vooral ook inspireren door deze bedrijven die ontzettend goed bezig zijn met PropTech.

Project Sidewalk Toronto

Een van de projecten die Menno Lammers speciaal uitlicht is het project Sidewalk Toronto, een samenwerking tussen het ‘Waterfront Toronto’ en ‘Alphabet’s Sidewalk Labs’ om samen een nieuw deel van de stad Toronto te bouwen met speciale wegen voor zelfrijdende bussen, sensoren die de energievoorziening in de gaten houden en bijv. bezorg-robots die via ondergrondse tunnels op locatie aankomen. Aan de waterkant van Toronto mag Sidewalk Labs, een zusterbedrijf van Google die de prijsvraag won die door Waterfront Toronto was uitgeschreven, een wijk vol met technologische innovatie gaan ontwikkelen.

Begin februarie 2018 lanceerde Sidewalks Labs ‘Coord“, een cloud-based platform voor het integreren van de vele verschillende mobiliteitsdiensten, als fietsdelen, autodelen, parkeerinformatie en ook de meer traditionele vervoersdiensten als het openbaar vervoer. Coord geeft ontwikkelaars toegang tot gestandaardiseerde en lokale data over parkeerplaatsen, dienstregelingen, beschikbare ruimtes en meer.

Het is overigens niet vreemd dat Sidewalk Labs mobiliteit en vervoer in de stad wil coördineren. Zelfrijdende auto’s en bussen hebben straks een groot effect op de stad. Er is minder ruimte nodig voor auto’s, voor bezorgen, voor parkeren en dat biedt mogelijkheden voor stads- en gebouwontwikkeling.

Helmond Brainport District

In het rijtje van Toronto past ook Helmond, waar de gemeente Helmond en partners het Brainport Smart District samen met bestaande, maar vooral ook toekomstige bewoners wil ontwikkelen. Het wordt een wijk waar iedereen kan en wil wonen. Nieuwe, slimme inzichten en technologie worden geïntegreerd tot een duurzame, sociale en aantrekkelijke woonomgeving.

Naast steden en wijken worden er ook diverse innovaties toegepast in bijvoorbeeld vliegvelden. Zo maakt Schiphol sinds 2016 al veel gebruik van sensoren en data.

Innovatieve toepassingen op werkplekniveau

Volgens Menno Lammers verblijven we 85 tot 90% van onze tijd in gebouwen. Met innovatieve en technologische toepassingen kunnen we dit verblijf verbeteren. Door o.a. het toepassen van sensoren in gebouwen, kunnen we zaken als luchtkwaliteit, bezetting, gebruik, onderhoud, schoonmaak, uitstoot, etc. in kaart brengen en hierop acteren. Een ‘gezond’ gebouw is goed voor de productiviteit en zorgt voor ‘healthy workers’ en voor minder vervuiling. In Amsterdam staat het groenste gebouw van de wereld; The Edge.  Een gebouw met meer dan 30.000 sensoren en het lijkt méér op een grote computer dan een gebouw.

Overigens zijn het niet alleen sensoren waarmee je verbetering van de woon- en werkomgeving kunt bereiken, maar kun je gebouwen met veel meer met planten inrichten en bijv. met 9 planten die lucht zuiveren (biofillisch ontwerp).

Woonpaspoort voor huurders van woningcorporaties

Eén van de voorbeelden van bedrijven die inspelen op de digitalisering en digitale transformatie in de vastgoedsector is Qii (spreek uit ‘key’). Rutger van Hulzen van Qii gaf een korte toelichting hoe hij met Qii als doel heeft om de woonbehoefte van huurders en kopers te vervullen via het Qii-platform en dat in samenwerking met makelaars en woningcorporaties.

Zo ontwikkelden Qii een woonpaspoort of huurderspaspoort met klantdata. Onlangs is Qii een samenwerking aangegaan met de volledig digitale woningcorporatie Qlinker, onderdeel van Mitros. Technisch is het met het platform van Qii mogelijk om ‘van kandidaat naar een ondertekende huurovereenkomst’ in 3 minuten te gaan.

Nieuwsgierig of men privacy boven gebruiksgemak verkiest? Houd dan CorporatieNL.nl in de gaten voor het vervolg op dit artikel.

Dit artikel is een bijdrage van Media Villa Arnhem, PropTechNL en UPSTREAM.