Digitalisering betekent zichtbaarheid, verantwoorden én prestatiedruk

Digitaal / 17 juni 2016
Dico de Graaf
Dico de Graaf
Manager HR,

Twintig jaar geleden was werken voor een corporatie relatief eenvoudig. Publieke organisaties hadden als vanzelfsprekend bestaansrecht. Er was weinig noodzaak om zich publiek te verantwoorden. Maatschappelijke ontwikkelingen vragen om veel meer transparantie van organisaties en digitalisering maakt dit mogelijk. Dit veroorzaakt een grote druk op medewerkers. Ook hun werk is steeds meer zichtbaar. De prestatiedruk is hierdoor in een hoog tempo toegenomen.

Hoe zit het met het verzuim van uw medewerkers?

Het verzuim neemt toe. Vroeger was verzuim vaak fysiek en duidelijk aanwijsbaar. Nu zie ik steeds vaker dat de balans tussen belasting en belastbaarheid is verstoord. Een vorm van verzuim waar we invloed op willen hebben. Mijn analyse is dat dit te maken heeft met de snelheid, complexiteit en de veelheid van de informatie die op uw medewerkers afkomt door digitalisering en de verantwoordingsplicht. Juist bij ons – Vestia – drukt onze maatschappelijk opgave, in combinatie met de zichtbare informatiestromen, flink op de verantwoording die onze medewerkers willen afleggen. We zijn bezig om op dit vraagstuk een antwoord te formuleren.

Organisatiekant of menskant?

In HR-vraagstukken kunt u het antwoord vinden in de organisatiekant of in de menskant. Wij leggen de focus op een combinatie hiervan met een duidelijk proceskarakter: samenwerking. Samenwerken in de zin van het delen van verantwoordelijkheden met collega’s, afdelingen en directies, maar ook stakeholders en collega-corporaties. Zo zorgen wij dat onze medewerkers weten hoe ze op een gezonde manier kunnen meebewegen in het tijdperk van zichtbaarheid en verantwoording.

Dit artikel is een bijdrage van Dico de Graaf (manager HR bij Vestia) aan de themaweek ‘De digitale corporatie’.