Directeur-bestuurder GoedeStede: “Wat mij betreft is afschaffen van passend toewijzen ook een optie”

Maatschappelijk / 02 november 2017
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

In oktober en november spreken we met verschillende corporatiebestuurders over de belangrijkste problemen met betrekking tot passend toewijzen. De gevolgen van het passend toewijzen zijn op landelijk niveau groot, en op lokaal niveau soms wel en soms niet ingrijpend. Hoe ervaart Arjan Deutekom – directeur-bestuurder bij GoedeStede in Almere – dat?

Woningstichting GoedeStede mag als 2e in de rij aansluiten bij ‘Enserve Antwoordt’. De gevolgen van het passend toewijzen zijn op landelijk niveau groot, en op lokaal niveau soms wel en soms niet ingrijpend. Hoe ervaart Arjan Deutekom – directeur-bestuurder bij GoedeStede in Almere – dat?

Aanpassing van het huurbeleid: ja of nee?

Bij GoedeStede heeft passend toewijzen in beperkte mate geleid tot aanpassing van het huurbeleid. Deutekom: “Zo hebben wij bijvoorbeeld de streefhuren van de meeste seniorenwoningen bewust verlaagd omdat zij vrijwel nooit een driepersoonshuishouden voeren.”

Het bouwprogramma / de opgave aanpassen op basis van passend toewijzen?

Dit is inderdaad het geval bij GoedeStede. “De focus ligt op nieuwbouw tot de passendheidsgrenzen”, vertelt de directeur-bestuurder.

Het effect van passend toewijzen op de cashflow van GoedeStede

Naar aanleiding van de vraag welk effect passend toewijzen heeft op de cashflow van de woningstichting, vertelt Deutekom dat ze aan de ene kant sommige huren verlagen bij mutatie, om ze zo bereikbaar te houden voor mensen met huurtoeslag. “Aan de andere kant liberaliseren wij juist de huren van de woningen met veel kwaliteit, zodat ze bereikbaar zijn voor de middeninkomens. Ik verwacht dat deze strategie de cashflow in evenwicht houdt.”

Definitieve huurprijs aanpassen aan inkomen of niet?

Wat vindt de directeur-bestuurder van GoedeStede van de keuze die sommige corporaties maken om de definitieve huurprijs aan te passen aan de hoogte van hun inkomen? “Wij voeren bewust geen twee­huren­beleid, maar werken wel met maatwerkregelingen om huurders passend te laten wonen.”

 

Welk instrument of welke beleidsregel lost problemen op?

Tot slot vroegen we Deutekom welk instrument en/of welke beleidsregel volgens hem moet worden toegevoegd aan passend toewijzen om de uitvoeringsproblemen die GoedeStede nu ervaart op te lossen. Hierop antwoordt hij: “We maken lokaal prestatieafspraken over de bereikbaarheid van de betaalbare voorraad, dus wat mij betreft is afschaffen ook een optie!”

Hoe pakt jouw corporatie passend toewijzen aan en wat zijn de uitdagingen waar jullie tegenaan lopen? We horen het graag. Mail naar redactie@corporatienl.nl.

Houd CorporatieNL.nl! We praten nog (of hebben al gesproken) met de volgende directeur-bestuurders over passend toewijzen:

Ook voorbereid zijn op de corporatie van de toekomst? Schrijf je in voor de trainingen en events van CorporatieNL. Denk bijvoorbeeld aan: