Een robot als lid van de RvC?

Digitaal / 21 mei 2018
Ergin Borova
Ergin Borova
Adviseur, Urban Nomadz

Je leest het goed. Ik zal ook direct proberen te duiden wat ik ermee bedoel. Ga niet te snel oordelen. Lees het hele artikel en daarna mag je jouw mening en reactie delen. Tenminste, als je dat wilt.

Het is inmiddels een bekend en een geaccepteerd fenomeen. De digitalisering rukt op. En deze is niet te stoppen. De snelheid waarmee, wisselt per organisatie. De adoptiesnelheid van organisaties is ook wisselend. Maar dat we stap voor stap ingroeien in een digitale wereld, staat niet meer ter discussie. Het is eerder de vraag:

  • Hoe snel?
  • Wat is het eindpunt?
  • Wat gaat er gebeuren als de computers het overnemen van de mensen?
  • Wat gaan wij dan nog doen?
  • Hebben wij dan nog toegevoegde waarde voor de planeet?

Als mensen kunnen we voorspellen tot het punt wanneer de computers in alle opzichten slimmer dan de mensheid worden. Vanaf dat punt – ook singulariteit genoemd – kunnen we geen voorspellingen meer doen. We weten niet wat daarna gaat gebeuren. Oké, zover zijn we niet. Nog niet. Misschien nog lang niet.

In 2030 hebben we 30% minder banen dan die we vandaag kennen

In de tussentijd lees je wel dat veel banen inmiddels overgenomen worden door robots en computers. Tegen 2030 verdwijnt nog eens 30% van de banen die we vandaag kennen. Deze banen worden overgenomen door robots. Overigens is dat niet nieuw. Want de robots nemen menselijke banen al over vanaf de jaren 70 en 80. Alleen waren dat de banen in de fabriekshallen van bijvoorbeeld de auto-industrie. Maar nu hebben we het over ‘kantoorbanen’. De robots worden in toenemende mate aan het werk gezet voor verschillende administratieve, maar ook analytische werkzaamheden. Door de exponentiele ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie zijn de robots steeds meer in staat om complexe werkzaamheden uit te voeren.

Robots in de bestuurskamer

Doordat het verleden onze referentie is, denken we vaak dat de banen die robots overnemen in de regel eenvoudige banen zijn met repeterend werk. Maar dat is niet helemaal waar. Het is een kwestie van tijd wanneer we robots ook in de bestuurskamers gaan zien. Bijvoorbeeld een robot als Lid van de Raad van Commissarissen. Oké, misschien eerst een robot in de rol van een adviseur van de RvC of zoiets. Maar waarom eigenlijk ook niet? Ze zijn erg goed in staat om bepaalde verbanden te leggen en hebben een sterk analytisch vermogen. De rekenkracht van de supercomputer als Deep Mind van Google of Watson van IBM is met afstand beter en scherper dan van welk mens dan ook.

Als de belangrijkste taak van de RvC is om toezicht te houden op het handelen van de bestuurder (CEO), dan zou je een robot uitstekend kunnen gebruiken om je besluitvorming te toetsen, te analyseren en aan te scherpen. De robot stelt misschien andere checkvragen dan mensen. Hij heeft geen ‘eigen agenda’. Is niet gevoelig voor politieke spelletjes. Toetst de ontwikkelingen en de handelwijze van de bestuurder op wet- en regelgeving en denkt mee in alternatieven en oplossingen. Het zou zomaar kunnen. Ik denk dat we binnen nu en 20 jaar hiermee gaan experimenteren. Misschien wel eerder.

De impact van de toenemende digitalisering gaan we niet alleen tegenkomen in operationele rollen en functies, maar naar alle waarschijnlijkheid en in toenemende mate ook in complexe bestuurlijke rollen. Dat geeft je te denken wat straks de ‘gewone-mensen-banen’ nog zijn!

Enfin, zover is het nog niet. Maar het is wel grappig om je voor te stellen hoe de eerste ontmoeting van de reguliere RvC-leden eruit zou zien met hun nieuwe robotcollega als het wel zover komt. Hoi……ik ben Wall-e, jullie nieuwe RvC-collega. Ik weet in principe alles over jullie, dus stel ik voor dat we de introductie overslaan en maar direct starten met de vergadering!

____

Hoever is jouw corporatie met digitalisering? Ben jij klaar voor de corporatie van de toekomst of valt er nog veel winst te behalen? Kom naar het Digital Event: De volgende stap in digitale dienstverlening.