Hoe kun je eenzaamheid bij ouderen voorkomen?

Maatschappelijk / 17 juni 2019
Katie Løndal
Katie Løndal
Redacteur, CorporatieNL

Eenzaamheid bij ouderen is een maatschappelijk probleem waar jij wellicht ook mee te maken hebt. Helaas rust op het onderwerp eenzaamheid een taboe. Hierdoor is het lastig om erachter te komen hoeveel ouderen zich eenzaam voelen. Maar het is duidelijk dat dit om een hoog percentage gaat.

Eenzaamheid kenmerkt zich door gemis en teleurstelling

Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd. Waarom? Vaak heeft dit te maken met een opeenstapeling van gebeurtenissen. Het overlijden van de partner, het verlies van dagelijkse contacten, verminderde mobiliteit en zelfstandigheid door bijvoorbeeld fysieke klachten en verlies van inkomen.

“Eenzaamheid is bij uitstek iets om met anderen te delen”

In de publicatie ‘Kwetsbaar en eenzaam?’ las ik een interessante opmerking van Prof. dr. Kim Putters (Directeur SCP). “Eenzaamheid is bij uitstek iets om met anderen te delen’, schreef ooit iemand. Dat is zeer raak getroffen, want eenzaamheid is verborgen in onze samenleving en bovendien nog vaak een taboe.”

Hoe kun je eenzaamheid bij ouderen voorkomen?

Daarover gaan we graag met je in gesprek tijdens ons Maatschappelijk Event; De Kracht van de Kwetsbare Bewoner. In de tussentijd ben ik benieuwd hoe jij over dit onderwerp denkt. Wat zijn jouw ervaringen met eenzame ouderen? Ik hoor het graag via redactie@corporatienl.nl

 

Bron: Publicatie SCP ‘Kwetsbaar en eenzaam’