Financiële sturing: structuur óf cultuur?

Corporatie / 23 februari 2018
Alfred Landmeter
Alfred Landmeter
directeur, FBTA Landmeter

Van corporaties wordt verwacht dat zij meer aandacht besteden aan de interne bedrijfsvoering. Vraagstukken als efficiency, effectiviteit, risicobeheersing, controlling en kostenbeheersing vragen meer tijd en aandacht.

Waar komt die aandacht nu eigenlijk vandaan en hoe groot is de noodzaak om dit vraagstuk op juiste wijze binnen de organisatie te beleggen? Corporaties zijn reeds lange tijd zelf verantwoordelijk voor hun eigen financiële continuïteit. Dit komt erop neer dat zij op de korte en lange termijn aan hun financiële verplichtingen moeten kunnen voldoen.

Woningwet

De herziene Woningwet speelt in bovenstaande een belangrijke rol. Deze wet heeft geleid tot een herijking van het speelveld van corporaties. Dit heeft grote gevolgen voor het verdienmodel van de corporatie. Het verdienmodel zit in de stenen, wat betekent dat je je geld verdient met de exploitatie van je bezit. Wat is de invloed van passend toewijzen, scheiding DAEB (diensten van algemeen economisch belang) en niet-DAEB en de verhuurderheffing op jouw verdienmodel?

Belangrijk is dat corporaties de toegang tot de kapitaalmarkt veiligstellen. Dit kan alleen met voldoende borgingsruimte van het WSW (Waarborgfonds Sociale Woningbouw). Deze borgingsruimte wordt verkregen wanneer de corporatie voldoet aan een aantal ratio’s, zoals door het WSW vastgesteld. De Autoriteit Woningcorporaties houdt hierop toezicht aan de hand van de door de corporatie aangeleverde DVI en DPI, oftewel; CorpoData.

Is financiële sturing dan niets anders dan een kunstje?

Als we binnen de structuur van de corporatie deze ratio’s beleggen, dan komt het allemaal wel goed? Financiële sturing is meer dan dat! Dit is niet alleen het vraagstuk van de afdeling financiën, maar raakt alle afdelingen binnen de organisatie. Financiën zijn geen doel, maar een middel om onze maatschappelijke doelen te realiseren. Elke afdeling binnen jouw organisatie levert hier een bijdrage aan, dus zal ook elke afdeling hierbij betrokken moeten worden. Het gaat bij financiële sturing dan ook om bewustwording binnen de gehele organisatie. Maatschappelijk presteren is financieel renderen.

Hoe kijk jij hier tegenaan binnen de eigen corporatie?

Ben je een maatschappelijke instelling met een vastgoedvoorraad of een belegger in vastgoed met een maatschappelijke taak? Kortom; hoe hoger het rendement, hoe meer je in staat bent je maatschappelijke doelen te realiseren. De keuze is aan jou. Welke keuze je ook maakt, dit zal effect hebben op het verdienmodel van de corporatie.

Waar de corporatie nog niet zo lang geleden activiteitengestuurde organisaties waren waar vastgoed zich bezighield met de stenen, wonen met de klant en financiën met de centen, is er nu sprake van een wederzijdse afhankelijkheid tussen alle partijen. Dit vraagt om samenwerking, afstemming en een andere stijl van leidinggeven. Dit zal leiden tot een andere cultuur binnen de organisatie. Kortom; financiële sturing is méér dan techniek en een kunstje.

Driekamermodel

Het driekamermodel kan hierbij een belangrijke bijdrage leveren. Het gaat bij dit model om de samenhang en samenwerking tussen de maatschappelijke kamer, vastgoedkamer en vermogenskamer. Deze verbinding tussen de verschillende afdelingen binnen de organisatie is van wezenlijk belang om het verdienmodel veilig te stellen en de bewustwording binnen de organisatie te vergroten. Om je organisatie echt aan te passen aan de veranderde rol en positie van corporaties, zul je vanuit een herijking van doelstellingen, missie en visie een duidelijke focus moeten hebben over welke eisen aan de kwaliteit van jouw organisatie worden gesteld. Denken als belegger en doen als een corporatie vraagt om een herijking van de corporate identity.

Tijdens trainingen van FBTA wordt met name op deze organisatieontwikkelingen ingegaan. Financiële sturing en verantwoording zijn geen kunstje. Het is geen doel, maar een middel en van belang voor iedereen die werkzaam is bij een corporatie.

De verdieping in en meer kennis en inzichten opdoen?

Houd jij je eigenlijk wel genoeg bezig met dit belangrijke thema binnen de corporatie- en publieke sector? Doe je voordeel met de trainingen en events die CorporatieNL aanbiedt. Gratis te bezoeken voor leden. Zoals bijvoorbeeld: