Hergebruik meubels: zo speelt de Alliantie in op duurzaamheid

Vastgoed / 28 maart 2019
Katie Løndal
Katie Løndal
Redacteur, CorporatieNL

Duurzaamheid is een onderwerp waar je niet meer omheen kunt. Vaak lees je over grote plannen met nog grotere doelstellingen. Toch moeten we ook de kleinere initiatieven niet vergeten. Wat kun jij doen binnen jouw organisatie? Zo speelt de Alliantie in op duurzaamheid.

Het project ‘Second Life’

Woningcorporatie de Alliantie startte onlangs het project ‘Second Life’. Bij dit initiatief krijgen meubels en andere spullen een tweede leven bij een volgende bewoner. Na een succesvolle proef in Amsterdam heeft de woningcorporatie besloten dit concept waar mogelijk bij al haar renovatie- en nieuwbouwprojecten in te zetten.

Waarom de keuze voor hergebruik van meubels?

De Alliantie heeft jaarlijks te maken met zo’n elfduizend verhuisbewegingen. Dat levert gemiddeld achthonderd kilo afval per woning op. Fadoua Rachid (medewerker bewonersbegeleiding bij de Alliantie) vond dat dat anders moest en bedacht een weggeefhoek. “De vuilstort is vaak een makkelijke bestemming voor alles wat niet meegaat. Dat is zonde, want veel spullen zijn nog prima. Wat de een wegdoet, kan iemand anders vaak heel goed gebruiken.”

Hoe werkt het precies?

Toekomstige bewoners van een nieuw appartementengebouw konden spullen die zij niet wilden houden in een opslagbox in de kelder plaatsen. Daar konden zij ook artikelen pakken voor eigen gebruik. Het initiatief werd erg gewaardeerd door de bewoners, met name door statushouders die hierdoor een eindje op weg geholpen werden met de inrichting van hun nieuwe huis. De Alliantie maakte de weggeefhoek mogelijk en een van de bewoners nam het beheer ervan voor zijn rekening.

Goed voor de onderlinge sfeer en contacten

Met het project ‘Second Life’ slaat de Alliantie meerdere vliegen in één klap:

  • Huurders die verhuizen komen gemakkelijk van hun spullen af.
  • Verspilling wordt tegengegaan en afvalstromen worden drastisch verminderd.
  • Second Life zorgt al vroeg voor ontmoeting en verbinding tussen nieuwe bewoners.

Chris Hartman werd gevraagd om de opslagbox te beheren. “Het is een fantastisch project! Er werden veel bruikbare dingen neergezet, soms zo goed als nieuw. Omdat ik elke dag de deur open en dicht deed, zag ik hoe snel spullen werden opgehaald. Vooral speelgoed en kinderkleding gingen hard. Het valt me echt op dat buren elkaar hierdoor beter kennen en de onderlinge sfeer en contacten goed zijn. Dat vind ik heel positief.”

Met dit project speelt de Alliantie in op duurzaamheid. Wat vind jij van dit project? Past dit initiatief ook bij jouw organisatie? Laat het mij vooral weten, ik ben benieuwd!