Hoogleraar over duurzame corporatiesector: “Er is meer daadkracht nodig”

Maatschappelijk / Vastgoed / 06 maart 2018
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Op 29 maart 2018 organiseert CorporatieNL het grootse maatschappelijke vastgoedevent voor woningcorporaties, met als thema duurzaamheid en innovatie. Een dag waarop de corporatiesector samenkomt om kennis en ervaring te delen. Laat je informeren en inspireren door de sprekers en experts die 29 maart op het programma staan, zoals keynote spreker Peter Boelhouwer; hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft.

Nieuwsgierig naar welke inzichten de hoogleraar je te bieden heeft over woningbeleid dat aansluit op de veranderende woonwensen? In dit artikel lichten we al een tipje van de sluier op wat betreft zijn visie op duurzaamheid en innovatie binnen de corporatiesector.

Belangrijkste ontwikkelingen binnen het thema duurzaamheid en innovatie 

De belangrijkste 2 ontwikkelingen zijn wat Boelhouwer betreft:

  • het via innovaties en opschalen bereiken van kostenreducties bij duurzaamheidsinstrumenten voor de bestaande woningvoorraad;
  • het organiseren van gedragsveranderingen bij eigenaar-bewoners om hun woning te verduurzamen.

Inspelen op ontwikkelingen

Op beide bovenstaande onderdelen kunnen de Technische Universiteiten een rol spelen wat betreft de hoogleraar. “Mijn eigen leerstoel heeft vooral ervaring met het gedrag ten aanzien van de woningvoorraad.”

Noodzaak om als corporatie duurzamer te bouwen, ontwikkelen en renoveren

Hierbij zijn verschillende zaken van belang, stelt Boelhouwer, zoals: het meekrijgen van huurders, een goede voorlichting over het gebruik van de woning en investeringsmiddelen om de noodzakelijke ingrepen te financieren.

Gouden tip

De hoogleraar Housing Systems geeft de corporatiesector alvast een tip mee: “Probeer de huurders ervan te overtuigen dat duurzaamheidsinvesteringen zowel financieel, qua comfort als qua klimaat grote voordelen hebben en probeer als het even kan deze investeringen niet door te berekenen in de huur. Het mes snijdt dan aan 2 kanten: zowel de betaalbaarheid, de duurzaamheid worden aangepakt en het proces verloopt veel sneller.”   

 

 

Hoogleraar Boelhouwer voegt nog toe dat hij hoopt dat de urgentie van de bouwopgave goed begrepen wordt en dat de sector inziet dat er veel meer daadkracht nodig is dan tot nu toe wordt getoond.

Wil je weten hoe je woningbeleid creeert dat aansluit op de veranderende woonwensen in Nederland? Kom dan naar het Vastgoed Event. Bestel hier alvast je toegangsbewijs en bezoek de sessie van Peter Boelhouwer; hoogleraar Housing Systems.

Houd ook CorporatieNL.nl in de gaten, want de komende tijd stellen we nog veel meer sprekers en experts aan je voor die je terug gaat zien op het ‘Vastgoed Event: Op weg naar een duurzame toekomst’.