Ook Vestia merkt dat leefbaarheid door passend toewijzen onder druk is komen te staan

Maatschappelijk / 16 februari 2018
Intratone
Intratone
Leverancier van intercom- & toegangscontrolesystemen,

Intratone en CorporatieNL willen een van de belangrijkste vraagstukken van de corporatiesector belichten: veiligheid. Corporaties moeten immers zorgen voor veiligheid bij bewoners en eigen medewerkers. Bij de Nederlandse corporaties bestaat echter nog een té grote onbekendheid over de mogelijkheden.

Daarom publiceren we in februari en maart een interviewreeks waarin corporaties vertellen hoe zij omgaan met veiligheid. Hoe staat de Nederlandse corporatie ervoor? Welke instrumenten zetten zij in? Welke ervaringen hebben zij hiermee? En hoe is hun kennis van nieuwe technologisch mogelijkheden? Vandaag is het de buurt aan Vestia om een boekje over te doen over de wijze waarop zij met het thema veiligheid omgaan. We hebben Hanneke Klumpes bereid gevonden hier meer over te vertellen.

De bewoners van Vestia-woningen

De huurders van Vestia zijn volgens Klumpes niet in een ‘typering’ te vatten. “Met meer dan 70.000 huishoudens kunnen we bijna stellen dat we ‘de gemiddelde Nederlander die tot de sociale doelgroep behoort’ vestigen. En daar komen dus ongeveer alle type mensen, huishoudgrootten, leeftijden, etc in voor. Dat maakt het wel zo leuk!”

 

Gevolgen van passend toewijzen

“Passend toewijzen is er pas enkele jaren. Veranderingen in wijken of buurten kunnen wel decennia duren.” Wel merkt Vestia dat in sommige complexen – in met name Den Haag en Rotterdam – de leefbaarheid wat meer onder druk is komen te staan. “Onze wijk­- en complexbeheerders en sociale beheerders merken dat en bespreken dat met lokale partijen.” Vestia is echter van mening dat zij hier niet te snel met de vinger naar passend toewijzen moeten wijzen, want het kan ook komen door armoedebeleid van de gemeente of door (het ontbreken van) kansen op de arbeidsmarkt volgens Klumpes.

Toenemende veiligheid

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau neemt het gevoel van onveiligheid in Nederland af maar we horen ook van menig corporatie dat het gevoel van onveiligheid juist toeneemt. Hoe is dat bij Vestia? Vestia is een corporatie met bezit – veelal woningen ­ in 136 gemeenten. Afhankelijk van het stedelijke karakter zal ook het gevoel van veiligheid of onveiligheid bepaald worden, geeft Klumpes aan. “Als het SCP feitelijk meet dat het gevoel van onveiligheid gemiddeld in Nederland afneemt, dan zijn we daar zeer blij mee. Als corporatie werken we in veel wijken en buurten samen met lokale partijen aan de veiligheid. Maar bij een gemiddelde zijn er altijd plekken waar het heel goed gaat en sommige waar het helaas wat afneemt.”

Gevoel van onveiligheid

Wanneer er een gevoel van onveiligheid is, hebben zowel medewerkers als bewoners van Vestia hier last van. “Als er iets in een complex gebeurt, dan heeft dat op bewoners en medewerkers een enorme impact. Natuurlijk hebben onze mensen ervaring met onveilige situaties, maar het blijft erg vervelend voor iedereen.”

“Wat wij herkennen, is dat wanneer mensen te snel vanuit bepaalde zorgtrajecten terugkeren en de woonbegeleiding tekort schiet er druk kan ontstaan in complexen. Vooral in die complexen waar al veel aan de hand is op het gebied van leefbaarheid. Er is in de media recent gesproken over de toename van incidenten, doordat mensen te vroeg teugkeren in het complex en te weinig begeleiding krijgen. Onze complex­ en wijkmeesters constateren dat ook op sommige plekken. Natuurlijk doen we er alles aan binnen onze mogelijkheden en verantwoordelijkheden om de leefbaarheid goed te houden” 

Veilige situaties creëren

Wat doet Vestia nu om een veilige situatie te creëren voor zowel bewoners als personeel? Bij Vestia is het een kwestie van ‘aanspreken en aanpakken’ vertelt Klumpes. “Van kleine zaken zoals fietsen die in de weg staan en afval dat rondslingert in het portiek tot ernstige geluids­ en soms zelfs geweldskwesties.” Als er echt geen andere opties zijn gaan ze over tot ontruiming, omdat het welzijn van de andere bewoners zwaarder weegt.

Is dat voldoende voor Vestia? Of is er behoefte aan meer instrumenten om veiligheid te kunnen garanderen? “We hebben in Nederland een mooie huurwet die grondrechten bevat voor iedereen. In overleg met lokale betrokken ­ welzijn, gemeente, politie, etc ­ komen we er meestal wel uit. Het probleem is vaak dat bewoners die door de overlast getroffen worden, verwachten dat ‘het snel opgelost wordt’. Maar het proces moet heel zorgvuldig worden doorlopen en mensen genieten veel bescherming binnen het huurrecht. Dat vergt veel uitleg en soms ook frustratie, want ook de politie of gemeente kan soms niet meer doen dan wat wettelijk kan.”

Technologie en veiligheid

Er zijn tegenwoordig natuurlijk steeds meer nieuwe technieken om onveilige situaties te voorkomen of vroegtijdig te signaleren. Ook Vestia maakt gebruik van toegangscontrolesystemen bij hun complexen op sommige plaatsen. Met name in de nieuwe complexen en seniorencomplexen wordt er gewerkt met systemen die realtime en op afstand te besturen zijn. “Bewoners waarderen het zeker. Het draagt bij aan het veiligheidsgevoel. Dat geldt ook voor de camera’s die wij op sommige plekken toepassen.”

Ga in gesprek over veiligheid

Direct de veiligheidsoplossing van Intratone ervaren of in gesprek gaan over de invulling van het thema veiligheid binnen jouw corporatie? Intratone staat ook op het Maatschappelijk Vastgoed Event over duurzaamheid van 29 maart.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met en op initiatief van Intratone.