Jacco Maan (Vidomes) over maatschappelijke opgaven en de rol van data

Digitaal / 21 februari 2020
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

“Als corporatie gebruiken wij data op dit moment niet voldoende om onze dienstverlening te kunnen richten op uiteenlopende groepen huurders, zoals kwetsbare mensen.”

Dat zegt bestuurder Jacco Maan van corporatie Vidomes naar aanleiding van onze vraag of we als sector doorschieten in het verzamelen van data of nog veel te weinig doen. In zijn optiek kent dit probleem meerdere gezichten: geen bewuste registratie van bepaalde gegevens, in sommige gevallen onvoldoende kwaliteit van de dataregistratie of het onvoldoende gebruik maken van relevante data bij externe partijen. “Terwijl we die gegevens keihard nodig hebben om het in één keer goed te doen voor onze klanten, en we een 8+ op klanttevredenheid willen halen.”

Programma ‘Data als Boost’

Bij Vidomes zijn diverse initiatieven om meer met data te doen. Zo wil zij haar vastgoeddata, persoonsdata en leefomgevingsdata op een hoger plan brengen. Daarvoor draait op dit moment het Datamanagement-programma ‘Data als Boost’. Jacco Maan: “Dit betekent een transitie binnen onze organisatie. Want wie is data-eigenaar? Wie is dataleverancier en wie datagebruiker? Allemaal vragen die we moeten beantwoorden. Goede dataregistratie inbedden in de standaardprocessen, maar ook het adequaat beschermen van data zijn taken die tijd kosten en soms een mindshift van de mensen in onze organisatie vragen. En is allemaal essentieel als je met een digitale beweging meer resultaten voor je huurders wilt. Je komt er dan achter dat systemen, apps of tools alleen succesvol kunnen zijn als je data op orde zijn.“

Maatschappelijke opgave

De bestuurder is positief over de rol van data bij het vergemakkelijken van de maatschappelijk opgaven. “Met nieuwe inzichten zoals het kruisen van databestanden, wordt het gemakkelijker om de juiste activiteiten en interventies te doen, en zo adequaat aan de slag te gaan met maatschappelijke opgaven.” Toch noemt hij ook een kritische randvoorwaarde. Jacco Maan: “Je moet natuurlijk bij het registreren en bij het gebruik van data goed blijven nadenken wat er nodig is voor de maatschappelijke opgaven van je organisatie.”

Kwetsbare groepen

Voor kwetsbare groepen – bijvoorbeeld op het gebied van zorg of financiën – zou het gebruik van data een betere rol moeten spelen volgens Maan. “Maar je kunt ook denken aan leefbaarheid in kwetsbare buurten, waar we eerder of beter verbanden ontdekken, zodat de mensen in zo’n buurt sneller geholpen zijn met oplossingen. Dit wordt op diverse plekken in onze sector en bij gemeenten verkend, zoals gerichte preventie bij eenzaamheid.”

Meer uitwisselen, minder belemmeringen

Binnen de juridische spelregels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is Maan voorstander om meer gegevens uit te wisselen met maatschappelijke partners. “Het is meer dan ooit nodig dat partijen met elkaar data delen en heldere afspraken maken over wat je deelt of nodig hebt. Mooi voorbeeld vind ik het convenant dat wij met gemeenten en zorgpartners afsloten om schuldenproblematiek vroegtijdig te detecteren. Ook relevant is hoe je met elkaars data omgaat en hoe je dataveiligheid borgt.” Hier ligt ook een rol voor ICT-leveranciers in de sector. Die zouden belemmeringen voor koppelingen tussen systemen moeten reduceren, volgens Maan. Hij doelt daarbij op hoge kosten en technische belemmeringen.

Inzicht datavaardig Vidomes

Waar staat Vidomes zelf eigenlijk in het datavaardig worden, vroegen we aan Jacco Maan. Hij ziet mogelijkheden. “Onze organisatie is zich inmiddels bewust van het belang van data, maar de discipline in de registratie en het benutten van het potentieel om onze resultaten sneller en beter te bereiken moeten we verder ontwikkelen. De winst zit in het makkelijker geven van inzicht. Met ons nieuwe klantportaal bijvoorbeeld maken we inzichtelijk wat we van huurders weten en kunnen zij zelf online gemakkelijker zaken regelen. Dit vraagt om bewust omgaan met data in de hele organisatie, want gegevens worden veel zichtbaarder voor de huurder.”

En wat betekent dat voor de medewerkers? “In alle lagen van de organisatie moeten medewerkers inzicht krijgen in de data die voor hén en voor hun collega’s relevant zijn, zodat zij hierop kunnen anticiperen en bijsturen. De uitdaging is om ook handigheid en competenties te ontwikkelen om dit zelf te kunnen voor je eigen werkterrein. Dit betekent overigens niet dat iedereen zich bijvoorbeeld de programmeertaal Python moet eigen maken.”

Meer visies

In de komende weken verschijnen meer artikelen bij CorporatieNL met de visies van bestuurders en directieleden van onder meer deltaWonen, Mitros, Staedion, Zaam Wonen, Rentree, Autoriteit woningcorporaties, Thuisvester, KleurrijkWonen, Mooiland, Lefier, Mercatus, Groninger Huis, GroenWest, Rabobank, cegeka-dsa, SmartR, Woonstede.

 

Website van Vidomes