Kerssies (VTW): “Zonder passie voor volkshuisvesting kun je geen goede toezichthouder zijn”

Maatschappelijk / 09 februari 2017
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Heb jij je al ingeschreven voor het middagseminar dat CorporatieNL organiseert over de nieuwe Woningwet? Op 15 februari praten we onder meer met 15 topfunctionarissen uit politiek, corporatie, gemeente, huurdersvereniging en ministerie over deze actuele kwestie. Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe wet voor corporatie en maatschappij?

Er zijn nog enkel plaatsen op de reservelijst beschikbaar. Schrijf je hier in.

Inmiddels hebben we al aardig wat van de 15 topfunctionarissen aan je voorgesteld. Vandaag is het de beurt aan Albert Kerssies, directeur Vereniging Toezichthouders Woningcorporaties – VTW. Wij stelden hem een drietal vragen met betrekking tot de nieuwe Woningwet.

  1. Wat zijn volgens jou de belangrijkste gevolgen van de nieuwe Woningwet?
  2. Welke gevolgen hebben de wijzigingen in het toezicht op de korte en lange termijn voor het wonen?
  3. Wat kan dit betekenen voor de klanten van de corporatie?

Vanuit het interne toezicht bekeken, zijn dit zijn antwoorden op onze vragen:

Bedoeling van de corporatie en rolinvulling

“Het gaat allereerst om de bedoeling van de corporatie zoals verwoord in de preambule van de Governancecode Woningcorporaties. Wat is de waarde die de corporatie wil toevoegen aan de lokale maatschappelijke omgeving waarin zij actief is? Dit is de belangrijkste vraag van het interne toezicht als maatschappelijke aandeelhouder (en uiteraard van het bestuur). Vanuit een binnen de RvC (en het bestuur) gedeelde opvatting over deze toegevoegde waarde, moet het interne toezicht helder hebben hoe zij haar rol het beste kan en wil invullen. Hierbij is het belangrijk dat het interne toezicht het bestuur de ruimte geeft om de toegevoegde waarde van de corporatie in de lokale omgeving zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen en de (toekomstige) huurders zo goed mogelijk te kunnen helpen bij het vinden van goede en betaalbare woningen. De Woningwet hoeft het interne toezicht in haar rolinvulling beslist niet te beperken. De RvC moet hierbij wel een goede ‘risk appetite’ hebben. Vanuit  wederzijds vertrouwen moeten bestuur en toezicht, elk vanuit hun eigen rollen en verantwoordelijkheden, elkaar scherphouden en stimuleren.”

Intern toezicht en de Woningwet

“Het interne toezicht heeft door de Woningwet formeel een stevigere positie gekregen. Tegelijkertijd is de formele invloed en zeggenschap van huurders en gemeenten op het volkshuisvestelijk beleid van de corporatie versterkt (dit is op zich een hele goede zaak) en heeft de Autoriteit woningcorporaties (AW) het externe toezicht stevig ingezet.

Fit- en propertoets

Ook is  voor commissarissen en bestuurders de fit- en propertoets ingesteld. Dit heeft behoorlijk wat impact op de werving en selectie. De VTW is continu met de AW in gesprek om het toetsingsproces efficiënter te maken en beter te laten aansluiten op de werving en selectie van de RvC zelf. We hebben van onze leden sinds de invoering van de fit en propertoets veel input gekregen die de VTW als aanbevelingen heeft ingebracht. Deze zijn door de AW ook grotendeels overgenomen.”

Permanente ontwikkeling

“In de Woningwet staat ook de verplichting voor bestuur en toezicht om zich permanent te ontwikkelen. De VTW heeft voor haar leden een PE-systeem ingevoerd.”

Meldplicht

“En de AW moet worden geïnformeerd bij majeure gebeurtenissen die het interne toezicht niet zelf kan oplossen.”

Toezicht met passie

“Via www.Toezichtmetpassie.nl wil de VTW, samen met de leden, een beweging op gang brengen om tot een visie op ons vak te komen waar we de toekomst mee in kunnen . Zonder passie voor de volkshuisvesting kun je geen goede toezichthouder zijn!”

“Vanuit 4 thema’s wordt de toezichthouder nieuwe stijl verder uitgewerkt:

  1. Intern toezicht is aanspreekbaar voor de interne en externe omgeving (o.a. huurders en gemeenten) en legt op een heldere manier verantwoording af.
  2. De rolverdeling en de relatie met de bestuurder is duidelijk.
  3. De positie van het interne toezicht is stevig en duidelijk, zowel intern als extern.
  4. Het interne toezicht heeft, vanuit haar eigen verantwoordelijkheid, een duidelijke inbreng in de visie en toekomst strategie van de corporatie.”

Ben je benieuwd naar de visie van de andere sprekers? Houd de site van CorporatieNL in de gaten!

Het middagseminar is bestemd voor iedereen die te maken heeft met het besturen, controleren of adviseren van de corporatie. Er zijn nog enkel plaatsen op de wachtlijst beschikbaar. Schrijf je hier in.