‘Knasse knarren’ starten gezamenlijk woningproject

Nieuws / 17 april 2017
Nieuws
Nieuws
Nieuws, CorporatieNL

Elf zestigplussers begonnen een gezamenlijk woningproject voor meer dan wonen alleen. Aanstaande dinsdag 18 april is de feestelijke opening van het eerste project, in Zwolle. Voor de eerstvolgende geplande projecten is nu al een wachtlijst.

Zwolle bouwt eerste ‘Knarrenhofje’ van Nederland

Het ‘Knarrenhofje’, waar tot het woonproject is omgedoopt, is geïnspireerd op de Krasse Knarren serie van van Kooten en de Bie. In 2010 ontstaan als een soort geuzennaam: ‘niets behoeftige ouwe lui, maar mensen die hun zaakjes zelf wel regelen,’ aldus de organisatie zelf. Het Knarrenhof zocht naar een formule waarbij mensen met woon- en levenservaring met zelfredzaamheid zich zo lang mogelijk zelf kunnen redden. Geen standaard bejaardenhuis, maar een sociaal concept met focus of zelfrespect, zingeving en fysiek bezig zijn.

‘Onze integrale leefaanpak kan een passend antwoord zijn op onstuitbare ontwikkelingen als vergrijzing, toename eenpersoonshuishoudens, eenzaamheid, afname van sociale contacten en het terugtrekken van de overheid,’ aldus mede-oprichter Peter Prak. ‘Dat doen de Knarren zelf.’ Op dit moment zijn er honderden leden in Zwolle, en landelijk ruim 5.300 deelnemers in meer dan zeventig gemeenten.