Lefier: “samenwerking gemeente, zorg-, welzijnsorganisaties en corporaties steeds belangrijker”

Maatschappelijk / 07 april 2017
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Zorgontwikkelingen in de komende 10 jaar. De gevolgen voor de corporatiesector. Succesvolle zorginitiatieven. De corporatie van de toekomst. Slechts een aantal zaken waarover we de afgelopen tijd onder het mom van ons thema ‘wonen en zorg’ menig corporatie en organisatie in de sector aan de tand hebben gevoeld. Zo ook het in Groningen en Drenthe werkzame Lefier. Ben je benieuwd naar hun visie op wonen en zorg? Lees dan snel verder! Wij gingen in gesprek met Marcel Mooi.

Deze zorgontwikkelingen verwacht Lefier in de komende 10 tot 15 jaar bij de klant

“Onze klanten moeten, maar willen vaak ook, langer zelfstandig thuis wonen. Vanuit onze missie en visie willen we voldoende betaalbare woningen voor deze klanten bieden. We merken dat vooral ouderen een specifieke woonbehoefte hebben. Zij hebben behoefte aan nultredenwoningen en in sommige gevallen rollator- en/of rolstoeltoegankelijke woningen waarin de zorg die zij nodig hebben kan worden verleend.

Daarnaast is ook de stokkende uitstroom uit Beschermde Woonvormen en de Maatschappelijke Opvang een belangrijke ontwikkeling. We voelen ons verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van zelfstandige woningen voor deze doelgroep, zodat zij weer volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij. Door woningen beschikbaar te stellen dragen wij ons steentje bij. Ook willen we afspraken maken met de gemeentes waarin we actief zijn om zodoende meer grip te krijgen op het verwachte aantal uitstromers en het creëren van een ‘zachte landing’ in de wijk voor de mensen die weer zelfstandig gaan wonen.”

De gevolgen voor de werkzaamheden en het bezit van de corporatie

“We brengen de vraag naar het aantal nultredenwoningen periodiek in kaart en gebruiken deze gegevens voor het actualiseren van onze portefeuillestrategie. Op deze manier bieden we in alle gemeentes waarin we actief zijn voldoende geschikte woningen.

Bovendien zijn we momenteel bezig met het in kaart brengen van de mate waarin onze bestaande voorraad geschikt is om langer zelfstandig thuis te wonen. Dit doen we niet alleen aan de hand van een aantal vastgoedkenmerken, maar ook op basis van wijkkenmerken, zoals de afstand tot bepaalde basisvoorzieningen en dagbestedingscentra. De combinatie van deze gegevens gebruiken we voor het selecteren van complexen die geschikt zijn om langer zelfstandig thuis te wonen. Vervolgens huisvesten we de doelgroep met een (toekomstige) zorgbehoefte met voorrang in de complexen die geschikt zijn om langer zelfstandig in thuis te wonen.”

Verschuiving van kwaliteitsvraag

“Daarnaast zien we een verschuiving van de kwaliteitsvraag. Vooral de klanten met een iets zwaardere zorgbehoefte, die niet meer intramuraal gehuisvest kunnen worden, hebben behoefte aan nieuwe woonvormen waarin enige mate van beschermd en geclusterd wonen geboden wordt. Dit geldt voor ouderen, maar ook voor de mensen uit de GGZ en gehandicaptenzorg. Bovendien is op deze manier de te verlenen zorg voor de zorgorganisatie beter en efficiënter te organiseren.

Toegenomen risico’s in portefeuille woonzorgvastgoed

“Een ander gevolg van deze ontwikkelingen zijn de toegenomen risico’s in onze portefeuille met woonzorgvastgoed. We hebben verschillende interventies gepleegd om deze risico’s zoveel mogelijk te reduceren en beheersbaar te maken. Denk hierbij aan het transformeren van voormalig verzorgingshuizen naar regulier en zelfstandig wonen. Bovendien bezinnen we ons op dit moment op onze investeringskaders voor nieuw intramuraal woonzorgvastgoed. Als inclusieve huisvester zijn we er ook voor deze doelgroep met een zwaardere zorgbehoefte. Maar het is wel van belang om de vastgoedrisico’s die we daarbij lopen goed in beeld te hebben en beheersbaar te maken. En te houden.

De sociale component is minstens even belangrijk: het opbouwen, behouden en versterken van de sociale netwerken van onze klanten. Met het wegvallen van de voormalig verzorgingstehuizen is ook de ontmoetingsplek en de sociale controle komen te verdwijnen. Eenzaamheid ligt op de loer. Samen met zorg- en welzijnsorganisaties en gemeenten anticiperen we hierop. We hebben hier als woningcorporatie een belangrijke signaleringsfunctie.”

Wat kan er gebeurt als de corporatie niets doet

“De rol van de woningcorporatie is erg belangrijk. Wanneer adequaat handelen uitblijft, hebben we op termijn onvoldoende woningen waar mensen langer in zelfstandig thuis kunnen wonen. Daarnaast hebben we een belangrijke rol te vervullen als het gaat om de leefbaarheid in dorpen en wijken. We zien een toename van het aantal verwarde personen en mensen die minder zelfredzaam zijn. In samenwerking met onze lokale partners maken we afspraken over de begeleiding van deze mensen. In die zin wordt de samenwerking tussen gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporatie steeds belangrijker.”

Een voorbeeld van een succesvol of innovatief zorginitiatief van een corporatie

“In Emmen, één van de gemeentes waarin we actief zijn, starten we een pilot maatwerkroute/ maatwerkfonds. Deelnemers aan deze pilot zijn de in de wijk aanwezige zorg- en welzijnsorganisaties, woningcorporaties en andere organisaties die het welzijn van de wijk een warm hart toedragen.

Gezinnen en personen met multiproblematiek hebben vaak maatwerk nodig om te komen tot een oplossing die hen uit hun neerwaartse spiraal helpt te komen. Binnen de pilot mogen deelnemende partijen onderbouwd afwijken van regels als dat bijdraagt aan het oplossen van de aanwezige problematiek. De kosten die gepaard gaan met de geboden oplossing worden betaald uit een special maatwerkfonds dat ook is opgericht door de deelnemende partijen. Hier hebben zij allemaal een financiële bijdrage aan geleverd. Door de samenwerking tussen alle partijen en de integrale aanpak komt de klant écht weer centraal te staan en worden (potentiele) problemen opgelost.”

Hier zou elke corporatie vandaag al mee moeten beginnen om klaar te zijn voor de toekomst

“Samen met gemeenten en zorgorganisaties ligt er een gedeelde verantwoordelijkheid op dit thema. Ga met elkaar in overleg en formuleer, vanuit een gedeelde visie, de opgave waar je met elkaar voor staat. En dan vooral niet te lang wachten maar doen!”

Wil jij ook je visie geven op ‘wonen en zorg‘? Mail naar redactie@corporatienl.nl.

Wil je ook klaar zijn voor de uitdagingen van morgen?

Meld je ook aan voor: