Maasdelta Groep: “Het feit dat er camera’s hangen zorgt voor afname van vandalisme en een toenemend gevoel van veiligheid”

Maatschappelijk / 20 februari 2018
Intratone
Intratone
Leverancier van intercom- & toegangscontrolesystemen,

Veiligheid. Het is een van de belangrijkste vraagstukken in de corporatiesector momenteel. Bij de Nederlandse corporaties bestaat echter nog een té grote onbekendheid over de mogelijkheden. Tijd volgens Intratone en CorporatieNL om daar aandacht aan te besteden! Corporaties moeten immers zorgen voor veiligheid bij bewoners en eigen medewerkers.

Daarom publiceren we de komende maanden een interviewreeks waarin corporaties vertellen hoe zij omgaan met veiligheid. Hoe staat de Nederlandse corporatie ervoor? Welke instrumenten zetten zij in? Welke ervaringen hebben zij hiermee? En hoe is hun kennis van nieuwe technologisch mogelijkheden? We hebben Frank van Velzen, Directeur Wonen, bereid gevonden meer te vertellen over veiligheid bij de Maasdelta Groep.

Dit zijn de bewoners van de Maasdelta Groep

Met name huishoudens die vallen onder de doelgroep van beleid met een relatief laag inkomen. Zo’n 15% heeft een wat hoger inkomen en woont scheef (te goedkoop). “Verder hebben wij woningbezit in 3 gemeenten: Maassluis, Nissewaard en Hellevoetsluis. Daarbinnen is sprake van diversiteit qua huishoudtypes. Opvallend is dat wij te maken hebben met vergrijzing en dan met name op Voorne­Putten met ‘dubbele’ vergrijzing.” Tegelijkertijd is er sprake van ontgroening (wegtrekken van jongeren) op Voorne­Putten.

 

De gevolgen van passend toewijzen op de samenstelling van complexen, straten of wijken

Er zijn complexen waarbij de instroom van lage inkomens of huishoudens met een uitkering nogal prominent is. Het is echter de vraag of dit komt door het passend toewijzen, stelt Van Velzen. “Want ook zonder ‘passend toewijzen’ zou de instroom van lage inkomens hier groot zijn op grond van de prijs/kwaliteitsverhouding van het woningbezit, in combinatie met het gebruik van een woonruimteverdelingssysteem voor de woningtoewijzing.”

 

Vaker veiligheidsincidenten achter de voordeur

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau neemt het gevoel van onveiligheid in Nederland af. Ook bij de Maasdelta Groep merkt men dat er vaker (veiligheids­)incidenten voorkomen dan voorheen. Vaak ‘achter de voordeur’. “Het gaat dan om zogenaamde multi­probleemhuishoudens. Het betreffen regelmatig huishoudens met een meervoudige problematiek: psychische problemen, schuld­ en verslavingsproblematiek.” Dat maakt dat zowel bewoners als medewerkers een gevoel van onveiligheid ervaren door de toegenomen frequentie van incidenten en de intensiteit daarvan.

Een veilige situatie voor bewoners en medewerkers creëren

Uiteraard doet de Maasdelta Groep ‘van alles’ om een veilige situatie voor bewoners en voor medewerkers te creëren. Zo proberen ze onder meer zo goed mogelijk lokale zorgnetwerken op te zetten met andere (zorg)partijen, waarbij eenieder vanuit zijn eigen expertise dient bij te dragen ten einde het probleem te kunnen oplossen. “De daarbij behorende overlegstructuur tussen partijen en de gemaakte afspraken proberen wij in convenanten vast te leggen tussen: gemeente, corporatie en zorgpartijen.” Wat betreft verbeterpunten haalt Van Velzen de regiefunctie aan. “Die kan wat mij betreft over het algemeen nog verbeteren. Hierbij is mijns inziens een grotere rol weggelegd voor de gemeente.”

Technologie en veiligheid

Er komen steeds meer technieken en tools bij om onveilige situaties te voorkomen of vroegtijdig te signaleren. Ook de Maasdelta Groep maakt onder meer gebruik van toegangscontrolesystemen bij hun complexen. Denk aan cameratoezicht in diverse portieken. “Alleen het feit dat deze camera’s er hangen zorgt ervoor dat vandalisme afneemt en het gevoel van veiligheid toeneemt bij de bewoners.” Deze systemen zijn echter niet op afstand of real life te besturen. Ze zijn slechts achteraf uit te lezen nadat een incident heeft plaatsgevonden en de beelden worden slechts een beperkte periode bewaard.

Ga in gesprek over veiligheid

Direct de veiligheidsoplossing van Intratone ervaren of in gesprek gaan over de invulling van het thema veiligheid binnen jouw corporatie? Intratone staat ook op het Maatschappelijk Vastgoed Event over duurzaamheid van 29 maart.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met en op initiatief van Intratone.