Menno Lammers (PropTechNL) over de digitale transformatie in de vastgoedsector: “We staan nog maar aan het begin”

Vastgoed / 21 januari 2019
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

In onze vorige artikelen heb je kennis kunnen maken met property technology (afgekort PropTech). Bij deze technologie gaat het om de digitale ontwikkelingen en digitale transformatie in de wereld van vastgoedobjecten. Dit keer geeft Menno Lammers, oprichter van PropTechNL, een beeld van de ontwikkelingen die spelen op het gebied van property technology.

De digitale transformatie in de vastgoedsector

Hoe zit het met de ontwikkelingen die spelen op het gebied van PropTech? Wat gebeurt er in de stad? Wat gebeurt er in het gebouw? Dit heeft betrekking op de toekomst van werk en de smart home.

Volgens Menno Lammers moet je hierbij denken aan nieuwe technologieën als;

  • Sensoren
  • Internet of Things
  • Artificial Intelligence

Hoe kunnen we dit toepassen binnen de vastgoedsector om bijvoorbeeld beter onderhoud te kunnen doen, om sneller te ontwerpen en om gezondere gebouwen te creëren?

De huidige stand van zaken

Volgens Menno Lammers staan we pas aan het begin als het gaat om de digitale transformatie in de vastgoedsector. Op allerlei plekken in de wereld zijn mensen bezig met property technology; nieuwe technologieën en vastgoed. Denk aan bedrijven als WeWork, wat natuurlijk al een miljardenbedrijf is, tot en met de kleine jonge ondernemer die een slim idee heeft en een product wil ontwikkelen. En alles wat daar tussenin zit.

Het begint met bewustwording. Wat speelt er? Waar kan ik gebruik van maken? Op die manier kun je gerichter vragen stellen aan bijvoorbeeld jouw beheerder. Of als je op zoek bent naar een nieuw pand, dan kun je aangeven dat je een gezond en slim gebouw wilt. Dat klinkt heel simpel, maar dat is wel het begin. Vervolgens gaan we verder, door van alles te ontdekken en verder te ontwikkelen. Op die manier gaan we naar ‘the next level’ als het gaat om vastgoed. Daarnaast leveren we een bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken zoals Sustainable Cities, goed water, minder energieverbruik en CO2-reductie.

In de basis is het al heel lastig om alles bij te houden. Ontwikkelingen van vandaag zijn morgen (bij wijze van spreken) al achterhaald. Maar dat is ook precies de reden dat Menno Lammers PropTechNL is gestart. ‘Om mensen in ieder geval te informeren over wat er speelt. Alleen speelt er wereldwijd zoveel dat het eigenlijk niet bij te houden is, zelfs voor mij niet. Dus de belangrijkste vraag is; Wat zijn de grote ontwikkelingen? Daarvan moeten we de krenten uit de pap halen.’

De evolutie van social media

Sinds een aantal jaar geleden zijn er veel initiatieven rondom social media. Eerder zaten we vooral veel op Facebook, LinkedIn en Instagram. De nieuwe generatie zit inmiddels alweer op Snapchat en mogelijk alweer op allerlei andere kanalen. We zitten in een soort evolutie, wellicht een revolutie, of misschien kunnen we het zelfs een ervolutie noemen.

Menno Lammers; ‘Je kunt niet alles bijhouden, maar ik denk wel dat het goed is om je aan te sluiten bij bijvoorbeeld initiatieven en om gewoon in gesprek te gaan. Het begint al met bewustwording, waardoor je ook op een andere manier misschien andere dingen gaat lezen op het internet. Of je voert gesprekken of leest krantenartikelen die je anders misschien niet zou lezen.’

Kortom, er zijn veel ontwikkelingen binnen property technology. Deze ontwikkelingen bieden veel kansen voor de vastgoedsector. Benut jij deze kansen op dit moment al voldoende?

Dit artikel is een bijdrage van Media Villa Arnhem, PropTechNL en UPSTREAM.


Tijdens het Vastgoed Event “Verstandige keuzes in verduurzaming” op 28 maart leer je wat je wanneer kiest als het gaat om verduurzaming. Je bent van harte welkom om daarbij te zijn. Bekijk het programma, de sprekers en de deelnemers.