NEN2580-oppervlakten bepalen, redden we dat nog wel vóór 2019?

Corporatie / 05 oktober 2017
Joey Scipio
Joey Scipio
consultant, Vabi

We horen steeds vaker dat corporaties worstelen met het op orde krijgen van de NEN2580-oppervlakten ten behoeve van de marktwaardering. Steeds meer accountants vragen corporaties namelijk om NEN-rapportages waarin de gebruiksoppervlaktes volgens de NEN2580-meetinstructie zijn opgenomen.

Het handboek marktwaardering geeft aan dat corporaties hier in 2019 voor elke woning over dienen te beschikken. Een te lage input voor gebruiksoppervlakten kan leiden tot een lagere marktwaardebepaling, wat weer een negatief effect heeft op het kredietplafond en daarmee de investeringscapaciteit. De oppervlakterapportages zijn dus belangrijk voor de financiële afdeling!

Reserveer nu alvast tijd voor de NEN2580

Maar het opleveren van de juiste vierkante meters volgens de NEN2580 zorgt ook voor extra werk. Gaan alle corporaties dit halen voor 1 januari 2019? Door diverse omstandigheden, waaronder het aantrekken van de economie, het aflopen van veel energielabels én de verplichting van het aanleveren van de NEN-rapportage zien we dat steeds meer advies- en tekenbureaus al behoorlijk vol komen te zitten. Reden te meer om nu al tijd te reserveren en opdrachten uit te zetten om te voorkomen dat je straks te laat bent óf de hoofdprijs betaalt.

Combineer slim

Om in 2019 zeker te zijn van juiste gebruiksoppervlakten conform de NEN2580 kun je gebruik maken van tekeningen, BIM-modellen of inspecties op locatie. Nog slimmer is om dit te combineren. Haak voor zover dat kan aan bij bestaande processen. Heb je bijvoorbeeld nieuwe opnames voor Energie-Indexen gepland staan? Combineer dit dan met het achterhalen van de gebruiksoppervlakte conform NEN2580 en neem bijvoorbeeld meteen de WWS punten mee. Zo kom je maar één keer achter de voordeur, heb je de informatie over de woning up-to-date en meteen geactualiseerde plattegronden.

Je voorbereiden op de corporatie van de toekomst? Meld je aan voor de trainingen en events van CorporatieNL.