Rochdale: “Onze data begint te leven!”

Digitaal / 12 maart 2019
Colin van Gulik
Colin van Gulik
Marketing- & Communicatiemanager, PWCo

Rochdale werkt sinds november 2017 samen met PWCo aan het verbeteren en ontwikkelen van managementinformatie. We praten met Nico Overdevest, lid RvB, Peter Gispen, manager Financiën van Rochdale en Luc Wolfs, managing partner van PWCo.

Rochdale

Tijdens de implementatie van Tobias AX in 2016 ontstond behoefte om de managementinformatie met deze nieuwe ERP oplossing goed op te zetten. Hiermee kan operationele informatie goed worden ontsloten, maar voor de tactische en strategische informatie zijn andere oplossingen nodig. Rochdale heeft hiervoor de ondersteuning van PWCo ingeroepen, een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd.

Kenmerkend van PWCo is dat zij verbinding legt met business, IT én control. Daardoor ‘leeft’ data bij Rochdale. Wolfs: “Wij hebben een 14-tal dashboards gemaakt samen met de medewerkers van Rochdale. Het zijn hun dashboards, niet de onze(!)”. Gispen: “Onze managementinformatie maakt nu de stap naar het automatisch generen van rapportages. Rochdale kent vanaf 2019 een tertiale rapportage, maar wil maandelijks snel geïnformeerd worden over de belangrijkste speerpunten. Onze afdeling Financiën maakt de opzet van deze rapportages en nu is er een consistent geheel van indicatoren om onze strategische en tactische informatie eenduidig te volgen.

Een tijdbesparende app

PWCo heeft een app (de RAP|P) ontwikkeld die informatie registreert die niet uit onze primaire systemen komen. De app en de indicatoren zijn nu integraal onderdeel van onze dashboards. Wij maken straks geen gebruik meer van Excel. Alle indicatoren komen dus uit ons managementinformatiesysteem en worden automatisch samengevoegd tot een kant-en-klare rapportage. Dat zal ons veel tijd en werk schelen.”

Rochdale is ook bezig met het ontsluiten van externe databronnen. Overdevest: “Hiermee maken we een begin met ‘BIG DATA’. PWCo ontsluit nu al data van o.a. opendata.amsterdam.nl, KWH, Woningnet, onze telefooncentrale en ons MJO”. Gispen: “Deze informatie wordt samengevoegd met data uit Tobias/AX waarmee een volledig geïntegreerde informatievoorziening ontstaat en snel analyses kunnen worden gemaakt. Geen losse dashboards per softwareleverancier, maar één geheel bestaande uit verschillende bronnen”.

Overdevest: “Onze afdeling D&I zet met onze businesscontrollers de komende periode in op het toepassen van data-analyse met specifieke tools. De randvoorwaarde voor het maken van analyses hebben wij met ons managementinformatiesysteem in QlikView gecreëerd. Wij blijven hierbij gebruik maken van ons datawarehouse dat als een ‘single point of truth’ fungeert”.

Excel is verleden tijd

Rochdale wil medewerkers in staat stellen om BI te benutten voor dagelijkse werkzaamheden. Daarom is gekozen om naast QlikView, Power BI in te zetten als self-service-BI. Overdevest: “QlikView blijft onze oplossing voor de managementinformatie. Vaak gebruikt men Excel. Dit is nagenoeg uitgebannen wat betreft de managementinformatie, maar Rochdale wil ook het reguliere gebruik terugdringen en ziet Power BI als vervanger om snel een overzicht en analyse te maken.”


Tijdens het Digital Event leer je alles over de digitale transformatie. Het event staat volledig in het teken van ‘werken met digitalisering’. Je bent van harte welkom om daarbij te zijn. Bekijk het programma, de sprekers en de deelnemers.