Slapende Verenigingen van Eigenaars moeten wakker worden

/ 02 augustus 2018
Claudia Siewers
Claudia Siewers
Directeur-bestuurder, Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN)

Als een gebouw is gesplitst in appartementen, kan dat alleen ongedaan gemaakt worden door de splitsing op te heffen. In de tussentijd is er een aparte juridische entiteit gecreëerd, de Vereniging van Eigenaars (VvE) om de gemeenschappelijke eigendom te beheren. Die vereniging wordt nog weleens verwaarloosd.

Gemeenschappelijke eigendom

Samen zijn de eigenaren eigenaar van het gebouw. Daarnaast krijgt de eigenaar van een appartementsrecht een exclusief recht om gebruik te maken van een bepaalde ruimte. Het woord eigenaar is overschat. Het woord impliceert dat iemand zich zonder zich ergens van aan te kunnen trekken een eigendom kan exploiteren. Dat is niet waar in het Nederlandse systeem. Alle eigenaren zijn samen eigenaar van het gebouw. En daarmee is het systeem vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

Kom er maar eens af

En als zo’n vereniging in leven is geroepen, kom je er niet zomaar meer af. Toch zie ik ook weleens dat de vereniging in slaap wordt gebracht. Bijvoorbeeld als er maar één eigenaar is. In slaap als Doornroosje om wakker gekust te worden door een knappe prins. Maar is dat nou wel zo’n goed idee?

Die vereniging bestaat ook tijdens die winterslaap. Een vereniging moet onderhouden worden. Denk aan het opmaken van jaarstukken, het aanhouden van een reservefonds of het onderhouden van het gebouw. En als er niemand is die dat in de gaten houdt, wat dan?

Wat dan?

Nou eigenlijk niets dan. Niemand zal er wat van zeggen. De gemeente heeft sinds 2011 wel de bevoegdheid om een MJOP op te laten stellen of zelfs om een wijziging van een akte van splitsing in gang te zetten. En als er geen sancties zijn, zal er niet veel veranderen.

Dus voorlopig is dit het. Doornroosje. En nu maar wachten op die knappe prins.