Top 10 beste artikelen van 2017: must reads voor 2018

Corporatie / 28 december 2017
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

We zijn reuze trots dat er ook in 2017 weer tal van artikelen op CorporatieNL.nl zijn gepubliceerd die de corporatiesector stimuleren, informeren, inspireren en aan het denken zetten. Vanzelfsprekend gaan wij – samen met onze gewaardeerde expertauteurs – daar ook in 2018 mee door. Maar voordat we het nieuwe jaar inluiden, staan we nog even stil bij 10 van de best gelezen en meest interessante artikelen van het afgelopen jaar. Dit zijn ze. De 10 must reads van 2017!

10. Onderzoek: Corporaties niet klaar voor Wonen en Zorg – CorporatieNL

Stiekem geen nieuws natuurlijk, maar toch was het even schrikken toen ons onderzoek bevestigende dat maar liefst 70% van de corporaties niet goed voorbereid is op de toenemende vergrijzing en de stijging van het aantal bewoners met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Bekijk ook de andere onderzoeksresultaten.

9. Dit kost passend toewijzen de corporatie – Henk van Dijk

Veel corporaties maken zich zorgen over de slaagkans van woningzoekenden met een laag inkomen als gevolg van het passend toewijzen. Deze huishoudens hebben geen toegang meer tot het duurdere segment van de corporaties. Een van de oplossingen voor dit probleem is de verlaging van de huur bij mutatie. Tot nu toe zeer ongebruikelijk in de corporatiewereld. Op die manier komt er een groter aanbod van goedkopere woningen beschikbaar voor de lagere inkomens. Dit gaat natuurlijk ten koste van het exploitatieresultaat van de corporatie. Wat kost passend toewijzen de corporatie nou écht? Henk van Dijk – senior consultant bij Enserve – rekent het je voor.

8. Senioren, wat wilt u? – De Kernen vraagt en vertelt – CorporatieNL

CorporatieNL interviewde communicatieadviseur Marijke Hoogeland over de veranderende zorgvraag en hoe De Kernen hierop inspeelt. De corporatie ziet een hele grote groep mensen die steeds ouder wordt. Nu al is meer dan de helft van hun klanten 65 jaar of ouder. En in circa driekwart van de huurwoningen van De Kernen wonen maar 1 of 2 personen. Het woningbezit bestaat vooral uit eengezinswoningen. Kortom, mensen worden gewoon oud in hun huis, waar zij tientallen jaren geleden naartoe zijn verhuisd. Soms zijn zij zelfs vanuit huis getrouwd, hebben vervolgens kinderen gekregen die zijn weer uitgevlogen. Er is een serieuze discrepantie tussen vraag en aanbod aan het ontstaan. Lees hoe De Kernen hierop inspeelt.

7. Airbnb-verhuur in een sociale huurwoning, mag het nu wel of niet? – Erik Lichtenveldt

Airbnb wint nog steeds aan populariteit en niet alleen in Amsterdam. Ook huurders van sociale huurwoningen verhuren hun woning geheel of gedeeltelijk via Airbnb of andere digitale platforms. Mag dat nu, of is verhuur via Airbnb een vorm van verboden onderverhuur die ontbinding van de huurovereenkomst rechtvaardigt? Het Hof in Den Haag heeft hierover een richtinggevende uitspraak gedaan en advocaat Erik Lichtenveldt legt uit!

6. Dit zijn de winnaars van de Digital Awards 2017 – Redactie

Ook dit jaar organiseerde we weer met trots de Digital Awards 2017. We reikten deze awards uit tijdens hét digitaliseringsevent voor de corporatiesector. Zowel de combinatie Lefier/Umbrella als VHV Arnhem/Woonconnect vielen in de prijzen. Gezien de plaats in de top 10 waren jullie ook nieuwsgierig naar het juryoordeel. Lees hier meer.

5. Bereid je voor op de digitale corporatie met deze 10 (20) artikelen – CorporatieNL

De weg naar de ‘digitale corporatie’: voor sommige organisaties is hij kort. Andere organisaties hebben nog een lange weg te gaan. Hoe gaat het jouw corporatie af? Corporatie verzamelde de 20 beste artikelen over digitalisering boordevol tips en inspiratie voor jouw organisatie. Lees deel 1. Lees deel 2.

4. Klant centraal binnen de corporatie: niet eng, maar gewoon leuk toch? – Henk Gravesteijn

Het is vrijwel altijd zo dat een corporatie van zichzelf vindt dat ze de klant al echt centraal stelt. Dat heeft Henk Gravesteijn meerdere malen meegemaakt. Als je dan doorvraagt waar men dat op baseert, dan zijn dat vaak subjectieve gevoelens en flinterdunne ‘feiten’. Hoe komt dat ? Hoe ga je daarmee om? En hoe stimuleer je écht klantgerichtheid in een corporatie? Dit is zijn visie.

3. Een jaar na ‘Wat als Google een woningcorporatie was?’ – Ergin Borova

Ergin Borova draagt niet voor niets de titel ‘veranderkundige’ met trots. Omdenken en innovatief denken kan hij als geen ander. Vorig jaar schreef hij het artikel ‘Wat als Google een woningcorporatie was’ en dit jaar keek hij daarop terug. Zijn motivatie om die blog te publiceren kwam vooral vanuit zijn ongenoegen over de huidige stand van innovatie en digitalisering bij woningcorporaties. Terwijl er in de ‘buitenwereld’ baanbrekende innovaties plaatsvinden, hobbelen de woningcorporaties er in kleine stapjes achteraan. Het resulteerde in een van de best gelezen artikelen op CorporatieNL. Lees verder om erachter te komen hoe de sector er nu voorstaat volgens Ergin.

2. Woningcorporaties gaan weer voor leefbaarheid – Ben Koenen

Steeds meer woningbouwcorporaties gaan zich weer inzetten voor de leefbaarheid in de buurt. En daar is sociaal projectontwikkelaar Ben Koenen hartstikke blij mee. Corporaties kunnen volgens hem namelijk een belangrijke rol spelen in de transformatie van het sociaal domein. Hoe hij dit voor zich ziet? Dat lees je in dit artikel.

1. “We nationaliseren de corporatiebranche en geven mensen geen uitkering, maar de sleutel van een huis” – Martijn Aslander

Eerder dit jaar sprak onze redactie Martijn Aslander. We kwamen hem niet toevallig tegen bij de koffieautomaat, maar belden met de stand-up filosoof over zijn visie op Wonen en Zorg. Bereid je voor op een frisse wind, of zeg maar gerust een orkaan, door corporatieland! Of je nu geschokt of geamuseerd bent door zijn vernieuwde blik op de corporatiesector: velen waren nieuwsgierig naar zijn ongezouten mening. Dit artikel is dan ook het meest gelezen artikel van 2017.

Wil jij volgend jaar ook in de top 10 staan en heb je interesse om ook een CorporatieNL-topauteur te worden? Meld je aan als auteur.