Van Nieuwamerongen: “Huurder krijgt weer volle aandacht van corporatie”

Maatschappelijk / 14 februari 2017
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Zorgen dat er goede huurwoningen zijn en dat deze betaalbaar zijn voor mensen met lagere inkomens. Dat is één van de taken van de corporatie zoals vastgelegd in de Woningwet. Net als de huizen onderhouden, beheren en verbeteren waar nodig. Vanzelfsprekend.

In de nieuwe Woningwet zijn ook een aantal zaken gewijzigd. Zo staat er bijvoorbeeld heel duidelijk in wie er in welke huizen mag wonen. Maar de taken van de corporatie worden door de nieuwe wet ook beperkt. Dit heeft uiteraard gevolgen. Wat zijn de gevolgen voor maatschappij en corporatie? Dat bespreken we 15 februari tijdens het middagseminar ‘De Nieuwe Woningwet in Toekomstig Perspectief’.

Topfunctionaris Kees van Nieuwamerongen aan het woord

Met 15 topfunctionarissen uit politiek, corporatie, gemeente, huurdersvereniging en ministerie gaan we deze middag in gesprek over de nieuwe Woningwet. Kees van Nieuwamerongen, directeur van de Autoriteit woningcorporaties bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), is één van de sprekers. Ben je benieuwd wat zijn visie is op de Woningwet? Wij vroegen hem voorafgaand aan het seminar alvast een tipje van de sluier op te lichten. Zo stelden wij hem vragen als:

  • Wat zijn volgens jou de belangrijkste gevolgen van de nieuwe Woningwet?
  • Welke gevolgen heeft de scheiding DAEB/niet-DAEB op de korte en lange termijn voor het wonen? En wat kan dit betekenen voor de klanten van de corporatie?

Belangrijkste gevolgen nieuwe Woningwet

“’Terug naar de kern’ is volgens mij de belangrijkste boodschap van de nieuwe Woningwet. De corporatiesector heeft een fantastische opdracht in het verzorgen van sociale huisvesting. De woningwet zegt nu: doe waar je goed in bent en waar de samenleving om vraagt. Zorgen dus dat mensen met een laag inkomen goed en betaalbaar kunnen wonen.”

Gevolgen scheiding DAEB/niet-DAEB op korte en lange termijn

“Op korte termijn zullen de gevolgen beperkt zijn, maar op lange termijn is het denkbaar dat particuliere beleggers actief zullen worden op dit deel van de markt. En dat er daarmee meer kapitaal beschikbaar komt om de woningvoorraad uit te breiden. Bovendien kunnen de corporaties zich weer gaan toeleggen op hun kerntaken en niet meer op de randverschijnselen. Dit betekent voor huurders dat zij weer de volle aandacht van de corporatie krijgen. De corporatie is er voor hen.”

Nieuwsgierig naar hoe de andere sprekers tegen de Woningwet aankijken? Houd de site van CorporatieNL in de gaten! We stellen ze de komende weken aan je voor. Hun visie blijft daarbij niet onbesproken.

Het middagseminar is bestemd voor iedereen die te maken heeft met het besturen, controleren of adviseren van de corporatie. Wil jij erbij zijn? Er zijn nog enkel plaatsen op de reservelijst beschikbaar. Schrijf je hier in.