Wethouder Paulus Jansen (SP): “Te veel bureaucratie, te weinig regionale differentiatie”

Maatschappelijk / 22 december 2016
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Voorafgaand aan het seminar 'De Nieuwe Woningwet in Toekomstig Perspectief' dat op 15 februari 2017 zal plaatsvinden, vertellen we je graag wie er komen spreken. Hoe kijkt Paulus Jansen – Wethouder Wonen, Ruimte, Sport, Dierenwelzijn, Vastgoed van de Gemeente Utrecht – tegen de nieuwe Woningwet aan? Dat lees je vandaag in de derde voorstelronde.

De nieuwe Woningwet verplicht corporaties zich te richten op het bouwen en beheren van huurwoningen voor mensen met lagere inkomens. De taak van de corporatie moet worden beperkt. Het toezicht op een andere manier georganiseerd. Tijdens het seminar ‘De Nieuwe Woningwet in Toekomstig Perspectief’ gaan we in op de gevolgen van de nieuwe Woningwet voor de corporatie en de maatschappij.

Het middagseminar is bestemd voor iedereen die te maken heeft met het besturen, controleren of adviseren van de corporatie. Wil jij erbij zijn? Meld je dan nu aan. Met maar liefst 15 topfunctionarissen als sprekers belooft het een inspirerende middag te worden.

Kijk op de nieuwe Woningwet

Wij stelden wethouder Jansen 3 vragen met betrekking tot zijn visie over de nieuwe Woningwet.

Wat zijn de belangrijkste gevolgen van de nieuwe Woningwet?
“Positief aan de nieuwe Woningwet is dat de positie van gemeenten en huurders als partner van de corporaties versterkt is. Minpunten zijn: nog steeds te veel bureaucratie en te weinig regionale differentiatie.”

Zouden lagere middeninkomens een doelgroep van de corporatie moeten blijven?
“Zeker in gebieden met een gespannen woningmarkt (Amsterdam en Utrecht zijn daar de overtreffende trap van) zouden corporaties de doelgroep tot anderhalf keer modaal achter de voordeur moeten bedienen. Nu hebben huishoudens met middeninkomens met name in de grote steden een probleem.”

Wat betekent de nieuwe Woningwet voor klanten van de corporatie?
“De klantenkring van de corporaties wordt steeds meer ingeperkt tot de armste groepen woningzoekenden, waardoor de beheerproblemen (en in bredere zin: de concentratie van problemen achter de voordeur) toenemen. Dat is onwenselijk.”

Nieuwsgierig naar hoe de andere sprekers tegen de Woningwet aankijken? Houd de site van CorporatieNL in de gaten!