Westra (Stichting Thuisvester): “Niemand woont graag in een ‘lage-inkomens-getto”

Maatschappelijk / 16 februari 2017
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

De nieuwe Woningwet heeft gevolgen voor zowel corporatie als maatschappij. Wat zijn deze gevolgen? Daar spraken we gisteren over tijdens het middagseminar ‘De Nieuwe Woningwet in Toekomstig Perspectief’. Op CorporatieNL.nl discussiëren we graag nog even verder. Wij vroegen een aantal gerenommeerd bestuurders naar hun visie op de nieuwe Woningwet.

Zo interviewden we ook de bestuursvoorzitter van Stichting Thuisvester, Johan Westra. We stelden hem 3 korte vragen over de belangrijkste gevolgen van de nieuwe Woningwet, de gevolgen die het passend toewijzen op het wonen heeft en wat er zou moeten veranderen in de wetgeving of in de mogelijkheden van de corporatie.

  1. Wat zijn volgens jou de belangrijkste gevolgen van de nieuwe Woningwet?
    “De Woningwet is na 15 jaar debat met algemene stemmen aangenomen door beide Kamers. Dat bevestigt de conclusie van de Parlementaire Enquêtecommissie dat het stelsel wel robuuster moet worden, maar in essentie nog steeds past. Dat we teruggaan naar de kerntaak is vooral een kans op een heldere maatschappelijke positionering. Bij Thuisvester zetten we die met trots neer. Dat de administratieve last en de het toezicht sterker zijn verzwaard dan nodig, nemen we op de koop toe.”
  1. Welke gevolgen heeft het passend toewijzen op de korte en lange termijn voor het wonen?
    “Bij een oriëntatie op de kerntaak hoort het leveren van een daarbij passende product-prijs-mix. Corporaties die hun huurbeleid al matigden, gaan financieel redelijk neutraal over op passend verhuren. De middeninkomens zijn te veel de dupe. Zij worden ten onrechte uitgesloten van de woningen boven € 600; de markt bedient hen ondermaats wat betreft product-prijs-mix. De ‘jacht’ op deze groep in corporatiewoningen moet stoppen. Een gezonde mix van inkomens en leefstijlen is ook goed voor de leefbaarheid. Niemand woont graag in een ‘lage-inkomens-getto’.”
  1. Wat zou er moeten veranderen in de wetgeving of in de mogelijkheden van de corporatie?
    “De corporaties kunnen meer investeren in verduurzaming van de voorraad als de verhuurheffing (deels) wordt omgezet in een investerings-stimulans. Daarnaast is vooral van belang dat de overheid de corporaties een tijdje een stabiel regelkader biedt. Waardeer als overheid meer dat capabele mensen zich beschikbaar stellen als toezichthouder of bestuurder. De huidige druk op naming en shaming maakt juist de betere mensen kopschuw.”

Ook meediscussiëren over de nieuwe Woningwet?

Word lid van onze LinkedIn-groep waar we regelmatig actuele thema’s ter discussie stellen.