Zijn tiny houses dé oplossing voor woningcorporaties of slechts een hype?

Vastgoed / 05 juli 2018
Wiebe de Ridder
Wiebe de Ridder
, USP Marketing Consultancy

Elke dag verschijnen er nieuwe berichten in de media over tiny houses. Het ene bericht nog positiever dan het andere. Wordt dit concept gehypet door bouwers of is er daadwerkelijk interesse op grotere schaal naar deze tiny houses onder woonconsumenten? USP Marketing Consultancy deed onderzoek onder ruim 350 Nederlandse huurders naar hun mening over tiny houses.

10% van de huurders heeft interesse in een tiny house

Een tiny house is in dit onderzoek gedefinieerd als een flexibele woonruimte van maximaal 50 m² die geheel zelfvoorzienend is. De woning kan overal (tijdelijk) geplaatst worden. De woning is milieuvriendelijk gebouwd en heeft vaak zonnepanelen. Ruim 1 op de 3 huurders geeft aan positief te staan tegenover het concept van een tiny house. 1 op de 10 huurders heeft daadwerkelijk interesse om in de toekomst in een tiny house te wonen. Een behoorlijke interesse. Daarnaast is er nog een grote groep huurders die zegt wellicht interesse te hebben om in een tiny house te wonen. De prijs, de afmetingen, indeling en de locatie zijn elementen waarover men met name twijfelt. Deze zaken bepalen dus mede de daadwerkelijke interesse.

Voor- en nadelen tiny house

Logischerwijs is voor huurders het grootste nadeel van een tiny house de grootte van de woning. Gemiddeld wensen huurders voor hun woning een oppervlakte van 87 m². De vraag is in hoeverre oppervlakte een doorslaggevende rol speelt bij het wel of niet bewonen van een Tiny House. Huurders zien namelijk zeker de vele voordelen van wonen in een Tiny House. De lage kosten en het makkelijk verplaatsen van de woning springen er bovenuit als positieve aspecten. Ook duurzaamheid en de milieuvriendelijkheid van een tiny house worden gezien als voordelen.

Om twijfelaars over de streep te trekken, zouden de mogelijkheden van het indelen van een tiny house belicht kunnen worden. De oppervlakte kan flexibel ingericht worden door bijvoorbeeld de hoogte in te werken. Wonen met een gezin met kinderen in een tiny house is daardoor zeker mogelijk.

Tiny house als oplossing voor corporaties, maar niet op elke locatie

Tiny houses lijken zeker een mooi concept te zijn voor woningcorporaties. De woningen kunnen snel gefabriceerd worden, zijn duurzaam en zijn flexibel inzetbaar. Met een tiny house kan tegemoet gekomen worden aan de grote (maar soms tijdelijke) vraag naar woonruimte door bijvoorbeeld studenten, spoedzoekers of vluchtelingen. Locatie en de aanwezigheid van faciliteiten spelen wel een grote rol hierbij. De interesse onder huurders is er wel degelijk maar kan niet 1-op-1 gekopieerd worden naar elke locatie. Specifieke eisen ten aanzien van de locatie, zullen door middel van een locatiemeting achterhaald moeten worden.

_______

Meer leren over toekomstgerichte corporatiewoningen? Bestel hier je toegangskaart (gratis met een lidmaatschap) voor ‘Woon Event: Professionaliseer het wonen’ of volg een van onze trainingen met maatschappelijk thema.