Maatschappelijke Commissie

Commissie / CorporatieNL

Het aantal mensen in een kwetsbare situatie neemt toe en dat heeft een blijvend effect op hoe wij ons werk doen. Er moet dus iets veranderen, maar wat? De Maatschappelijke Commissie denkt na over nieuwe oplossingen en weet die nationaal voor het voetlicht te brengen.

Waarom

Corporaties, gemeenten en zorg staan onder toenemende druk door de groei van het aantal kwetsbaren en doordat de complexiteit rondom kwetsbaren in het werk toeneemt. Dit leidt tot stress en uitval van medewerkers waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

In de 2021 heeft de CorporatieNL werkgroep De kracht van Kwetsbaarheid dit probleem onderzocht en nader bekeken welke organisatie- en werkvormen nodig zijn. In haar eindrapport kom de werkgroep tot de conclusie dat het probleem verder reikt dan de eigen organisaties en dat in onze hele maatschappij structurele veranderingen nodig zijn om kwetsbaren uit crisissituaties te halen. In het rapport is aanbevolen om het probleem tot een nationale opgave te maken.

Vanwege deze oproep heeft CorporatieNL de Maatschappelijke Commissie opgericht om verandering te realiseren en mensen in beweging te brengen.

Opdracht Commissie

Onderzoek hoe we kwetsbaren structureel uit crisissituaties kunnen halen en bepaal welke wijzigingen en oplossingen nodig zijn om dit te realiseren.

Verantwoordelijkheid en taken

  1. De commissie doet gedegen onderzoek naar de ontstane problematiek en de belangrijkste trends en ontwikkelingen van dit probleem.
  2. De commissie werkt samen met door haar aan te stellen subcommissies om deze kerngebieden gedegen te onderzoeken.
  3. De commissie draagt oplossingsrichtingen aan die dwars door sectoren en belangen heen gaan.
  4. De commissie zorgt ervoor dat haar adviezen bij de juiste professionals terechtkomen en gebruikt worden.

Samenstelling

De commissie is multidisciplinair samengesteld met CorporatieNL-leden die ervaring hebben binnen en buiten onze sector. Er is nog ruimte voor nieuwe leden.  De commissie bestaat op dit moment uit:

  1. Eric Edens (voorzitter), Alter Edens
  2. Fadime Örgu, FO consultancy, dagvoorzitter event kwetsbaren 
  3. Henk Oostland, voorzitter huurdersplatform MEVM
  4. Madeleine Hamburg, manager wonen en verhuur Pré Wonen
  5. Jacques Steegemans, kwaliteitsmedewerker leefbaarheid Talis

Werkwijze

De Maatschappelijke Commissie komt elk kwartaal bij elkaar en heeft tussentijds contact. De tijdsbesteding is maximaal 2 à 4 uur per maand. De reguliere vergadering vindt online of offline plaats, afhankelijk van de situatie en voorkeur van de leden.

Financieel en vergoeding

De Maatschappelijke Commissie heeft een eigen budget om zaken zelfstandig te realiseren. Elk lid ontvangt een aanwezigheidsvergoeding voor de werkzaamheden. Daarnaast kunnen zij gebruik maken van faciliteiten, bekendheid en netwerk van CorporatieNL. En zij krijgen natuurlijk professionele ondersteuning vanuit ons kantoor.

Interesse? Reageer!

Er is op dit moment nog plek voor nieuwe commissieleden met een achtergrond bij een corporatie of gemeente. Heb je interesse om plaats te nemen in de Maatschappelijke Commissie en ben je lid van CorporatieNL? Reageer dan snel. Stuur een e-mail met je motivatie en je achtergrond. Je ontvangt binnen een week onze reactie.