Aanpak woonoverlast

Maatschappelijk
Gratis deelnamevoor leden
Sluiting 15 Sep 2022
Details
Datum Kosten Locatie

Overlast ervaart iedereen anders. De een houdt van dancemuziek en de ander van klassieke muziek, maar wel allebei zo hard mogelijk. De een ziet een leuke hond en de ander alleen de uitwerpselen. Overlast is voor iedereen anders en is deels ook afhankelijk van gewenning en tolerantie. Maar aanhoudende overlast kan het woongenot en gevoel van veiligheid van bewoners ernstig bedreigen. Voor de leefbaarheid in de wijk en van de bewoners is het van belang zo snel en zo vroeg mogelijk in te grijpen. De aanpak is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten, woningcorporaties, politie en buurtbewoners.

Wat je leert

Na deze training weet je welke rol de gemeente, politie en buurtbewoners hebben in de gezamenlijke aanpak van woonoverlast. Je kent de rol van de corporatie en leert hoe je samenwerkingspartners kunt aanspreken op hun rol in de gezamenlijke aanpak. Je kunt zelf een stappenplan aanpak woonoverlast maken. En je weet hoe je met huurders moet communiceren, hoe je aan verwachtingsmanagement kunt doen en welke juridische stappen je kunt nemen.

Programma

Tijd Onderwerp
Definitie woonoverlast
Wie is de overlastgever?
Netwerk woonoverlast, wie heeft welke rol?
De rol van de corporatie
Wet- en regelgeving (Wet Aanpak Woonoverlast)
Pauze
Maatregelen en mogelijkheden (buurtbemiddeling, mediation en de skaeve huse)
Stappenplan aanpak woonoverlast
Dossieropbouw
Verwachtingsmanagement
Tips en praktijkcases
Samenvatting, vragen en afsluiting

Trainer

Vanessa Middelkoop
Vanessa MiddelkoopEigenaar Recherchebureau DPD Consultancy

Opsporing zit in het DNA Vanessa Middelkoop. Haar kennis en ervaring heeft ze opgedaan binnen specialistische eenheden van de politie en als Sociaal Rechercheur bij meerdere gemeenten. Sinds 2013 is zij eigenaar van een Recherchebureau waarbij complexe overlast/ fraude centraal staat. Haar kennis en ervaring deelt ze graag binnen de corporaties en gemeenten. Vanessa is gedreven door een enorme passie voor het vak en weet door haar rijke achtergrond zich in de verschillende rollen te verplaatsen. Alles wat zij doet, zakelijk of privé doet zij met dezelfde inzet en passie.

Voor wie

Corporatiemedewerkers zoals woonconsulenten en beleidsmedewerkers, die in hun dagelijks werk te maken hebben met woonoverlast en handvatten willen hebben voor een systematische aanpak van woonoverlast.

Aanmelden voor deze training

Als lid van CorporatieNL kun je gratis deelnemen. Ga naar het ledenplatform, klik op de deelnameknop en wees erbij. Er zijn geen kosten of andere voorwaarden.

Nog geen lid? Maak het lidmaatschap nu gelijk in orde en wees er voortaan ook bij.