Online Basistraining WMO 2015

Maatschappelijk
5/20Plekken zijn bezet
600,- Gratis deelname voor leden
Sluiting 08 Apr 2021
Details
Datum Kosten Locatie

Binnen de landelijke wet WMO heeft iedere gemeente de ruimte om het beleid op een eigen lokale manier in te vullen. De gemeente heeft de regierol en is daarmee een belangrijke partner. De WMO gaat niet alleen over de mensen die zorg nodig hebben, de WMO gaat over de hele (participatie) samenleving. Het is belangrijk om de inhoud en reikwijdte van de WMO te kennen zodat je weet wat er wel en niet kan.

Wat je leert

Na deze training ben je op de hoogte van de hoofdlijnen het stelsel van wonen, zorg en welzijn. Je kent de (on)mogelijkheden die er binnen de WMO zijn die voor jou van belang zijn.  Je leert hoe je de lokale verschillen kunt ontdekken en hoe je hiermee om kunt gaan. Wanneer moet iemand verhuizen of kan er toch een traplift geplaatst worden? Wanneer is de woningaanpassing nou eigenlijk voor rekening van de gemeente en wanneer voor de corporatie? Wie zorgt voor de opslagruimte voor de scootmobiel? Waarom krijgt de inwoner die overlast veroorzaakt in de wijk geen begeleiding? Hoeveel eigen bijdrage moet de huurder betalen? En natuurlijk is er ruimte om met je casussen aan de slag te gaan!

Programma

Tijd Onderwerp
Inhoud van de WMO 2015, inclusief de terminologie
De ‘kanteling’ in het kader van de WMO
Hoofdtaken van de gemeente
Relatie met andere wetten
Relatie woningcorporaties en gemeenten
Pauze
Persoonsgebonden budget
Woningaanpassingen
Vervoersvoorzieningen
Vormgeving in de praktijk (sociale wijkteams)
Bijzondere bijstand en de WMO
Financiële aspecten van de WMO
Laatste ontwikkelingen
Samenvatting, vragen en afsluiting

Trainer

Deze training wordt verzorgd door Ingeborg Tros, specialist sociaal domein. Zij verbindt de weerbarstige theorie van sociale wetgeving als vanzelfsprekend met de dagelijkse praktijk. Mede dankzij haar eigen ervaring als consulent geeft zij met passie trainingen aan beleidsmakers en uitvoerders over de WMO, Participatiewet en Jeugdwet. Met verhalen uit de praktijk, met humor en oog voor deelnemers is Ingeborg een enthousiaste, inspirerende trainer.

Voor wie

Corporatiemedewerkers zoals woonconsulenten en beleidsmedewerkers die in hun werk te maken hebben met de WMO en met mensen die zorg nodig hebben. Je wilt inzicht en handvatten hebben om de reikwijdte te kunnen bepalen van zowel de corporatie als de gemeente binnen de WMO.

Aanmelden voor de training

De leden van CorporatieNL kunnen gratis aan deze training gratis deelnemen. Zij kunnen ook gratis andere trainingen en events volgen.