DE WEEK VAN DATABEDREVENHEID

Digitaal
Nieuw Inschrijvingen net geopend
595,- Gratis deelname voor leden
Sluiting 21 Jun 2020
Details
Datum Kosten Locatie

Je krijgt met steeds meer data te maken. Maar hoe haal je daar waardevolle inzichten uit en welke data zijn relevant voor jouw werk? Voorkom datastress en neem een hele week deel aan het vijfde Digital Event. In samenwerking met het Leiden Centre of Data Science.

Een week online, een dag offline

We blijven altijd kennisdelen en contact houden. En we doen dat nog steeds Veilig & Verstandig. Dus… online, totdat het weer offline kan. Vandaar dat we niet 1 dag van Databedrevenheid organiseren, maar zelfs een hele week! Met elke dag presentaties, werkgroepen, discussies, colleges, demonstraties. En als het weer kan dan ontmoeten we elkaar in september om extra kennis en ervaringen uit te wisselen. Meld je aan en blijf bij.

Wat je kunt verwachten

De hoeveelheid data waar jij mee te maken hebt blijft nog jarenlang exponentieel stijgen. En van jou wordt verwacht om hier op een zinvolle manier mee om te gaan. Want je moet verantwoorden, plannen, voorspellen. Ook heb je steeds vaker te maken met datadilemma’s. Een van die dilemma’s is bijvoorbeeld de afweging tussen meer data delen of de privacy van mensen waarborgen. Ondertussen staan externe adviseurs in de rij om je te vertellen dat je hopeloos achterloopt. Maar is dat wel zo?

Laten we teruggaan naar de realiteit. Want in hoeverre zijn uitgebreide data-analyses nou echt altijd nodig? We maken onszelf soms gek met alle mogelijkheden die enorme databestanden, tools en methodes bieden. Ga terug naar de bedoeling, word databedreven en maak de verstandige keuzes die ertoe doen voor jouw werk. Neem daarom deel aan de Week van Databedrevenheid en spreek de ervaringsexperts die je met beide benen op de grond zetten.

Wat het jou oplevert

Na afloop van de week:

 1. ben je databedreven
 2. ken je de beste praktijkvoorbeelden van collega’s in de sector
 3. heb je nieuwe vaardigheden in het omgaan met data
 4. maak je een praktische aanpak voor je eigen functie en organisatie
 5. heb je nooit meer last van datastress

Online programma en sprekers 22 – 26 juni

Een hele week kun je vanachter je computer deelnemen aan colleges, presentaties, werkgroepen, discussies, demonstraties en een heuse escaperoom. Je mag aan alles meedoen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Dat bepaal jij zelf.

MAANDAG 22 JUNI

09.00 uur Zero shot learning door Prof dr Jaap van den Herik
In dit hoorcollege belicht Professor Van den Herik de kansen die zero shot learning biedt. Het gaat hierbij om het classificeren van grote hoeveelheden data waarbij een systeem zelf nieuwe patronen of indelingen vindt die je zelf vooraf nog niet had kunnen bedenken. Hoe werkt dat en wat kun jij ermee in jouw werk?

13.00 uur Databedrevenheid door Leiden Centre of Data Science
Tijdens dit werkcollega gaan we aan de slag met het “huiswerk” dat je vooraf ontvangt. Het is een praktisch vervolg op het hoorcollege van Professor Van den Herik.

DINSDAG 23 JUNI

09.00 uur Waardegedreven werken met data door Tanaquil Arduin
Tanaquil is chief data officer bij de gemeente Den Haag. Zij gaat in op de ontwikkelingen die op haar organisatie afkomen. Omdat de gemeente datagedreven wil werken vraagt dit om een stevige data-organisatie en een visie op data. Met inspirerende praktijkvoorbeelden.

13.00 uur Weg met datasilo’s door Wouter Beek
Wouter Beek is oprichter van Triply en onderzoeker bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij constateert dat we steeds meer data uitwisselen en dat we daarom meer kopieën van dezelfde gegevens maken. Dat hoeft niet. Linked Data is een nieuwe manier om efficiënter met data om te gaan en deze beter te verbinden. Met tips hoe je dit in je eigen organisatie kunt gebruiken.

13.30 uur Q&A databedreven organisaties
We spreken 3 organisaties die hard op weg zijn om databedreven te worden. Bekijk deze vooraf opgenomen video’s en ontdek wat hun geheim is. Je leert van de fouten, de successen en de doorbraken. De video’s kun je tevens terugvinden in de kennisbank voor leden.

WOENSDAG 24 JUNI

09.00 uur Duurzaamheid is een datavraagstuk door Marten Middendorp
Maar liefst 11 corporaties werken samen in dit data-experiment. Met de data van ruim 100.000 woningen krijgen zij een zicht op de kosten en opbrengsten van verduurzaming. Voor het klimaat en voor de bewoner. Door Marten Middendorp, partner bij Republiq.

13.00 uur Data estafettedebat
Onder leiding van Prof dr Jaap van den Herik neem je deel aan het live estafettedebat in een virtuele debatroom. We discussiëren aan de hand van stellingen zoals: “Kunstmatige intelligentie zorgt al op korte termijn voor grote veranderingen in mijn organisatie.” De deelnemers aan de discussie wisselen elkaar af en misschien word jij ook wel uitgenodigd aan de virtuele tafel.

DONDERDAG 25 JUNI

09.00 uur Woonbron: Onze data leeft, de weg naar databedrevenheid met PWCo
In deze workshop vertelt corporatie Woonbron hoe zij de weg naar databedreven opereren bewandelt. Ze geeft antwoord op de vraag wannéér en hoé je als organisatie stappen maakt.  Tijdens deze sessie nemen we je mee in de stappen die Woonbron doorloopt om een succesvolle transitie naar databedrevenheid te realiseren.

13.00 uur Toegangscontrole in je persoonlijke domein door Intratone
Toegangscontrole kan bestaan uit monitoren van de mensen die het gebouw binnenkomen en verlaten. Het kan ook betrekking hebben over hoe je het beheer uit kan voeren met beschikbare tools. Intratone heeft hiervoor een aantal slimme oplossingen bedacht. Na de workshop weet je dan ook waar een goed toegangsbeheer aan moet voldoen en welke tools je hiervoor kan toepassen.

15.00 uur Test: hoe databedreven ben je al
Vul voorafgaand aan de sessie een korte online test in. Want we zullen live de uitkomsten met elkaar delen en jou van handige tips voorzien. Er is geen goed of fout, er zijn alleen verschillende mogelijkheden in verschillende situaties.

VRIJDAG 26 JUNI

09.00 uur Escaperoom – los het dataprobleem op en bevrijd jezelf
Je krijgt een probleem voorgelegd over data bij een organisatie. En je ontvangt een versleuteld bericht om dit probleem op te lossen. Tussentijds ontvang je diverse raadsels om tot de oplossing te komen. Lukt het jou? Dan ontvang je het officiële databedreven certificaat.

10.00 uur Resultaten werkgroep Datagedreven Organisatie
De werkgroep De Datagedreven Organisatie bespreekt haar conclusies en aanbevelingen. Voorzitter is Rob Janssen, manager data en informatie bij Antea Group.

10.00 uur Resultaten werkgroep Digitalisering & Medezeggenschap
De werkgroep presenteert haar nieuw ontwikkelde methodiek. Voorzitter is Anita van der Wal, directeur en oprichter vanQuatrospect. De werkgroepleden bespreken met jou de volgende onderwerpen: Het digitale huis – de vier kamers; Succesfactoren voor strategie executie én betrokkenheid – onze 8; In gesprek met…. Hoe digitale betrokkenheid vooraf een zinvolle dialoog en handige tips oplevert

10.30 uur Start nieuwe werkgroepen
De nieuwe werkgroepen gaan aan de slag met een datavraagstuk. Leden komen gedurende een jaar eens in de 3 maanden 2 uur bij elkaar en bedenken toekomstige scenario’s voor maatschappelijke vraagstukken waarbij data een rol zal spelen. Op het event van 2021 presenteren zij hun resultaten.

Programma en sprekers bijeenkomst 22 september

Tijd Onderwerp
OPENING EN WELKOM
Voorzitter Prof. dr. Jaap van den Herik, director van het Leiden Centre of Data Science (LCDS)
TRENDS EN VISIE: Update
UIT DE PRAKTIJK: Voorbeelden en toepassingen
PAUZE - koffie, thee en bijpraten
AAN DE SLAG: werkgroepen, workshops, onderzoek
SAMENVATTING, DISCUSSIE
LUNCH EN EINDE

Zij doen ook mee

Heb jij te maken met digitalisering, data, beleid, organisatie of de strategie van je organisatie? Of wil je gewoon meer weten over hoe je databedreven wordt? Ontmoet:

 • de andere leden van CorporatieNL
 • bestuurders, directie en leden Raad van Toezicht
 • managers wonen, bedrijfsvoering, vastgoed, financiën
 • beleidsadviseurs, strategen, communicatieadviseurs, marketeers
 • hoofden informatisering, hoofden ict, adviseurs, projectleiders
 • beleidsadviseurs en medewerkers binnen de afdelingen wonen, vastgoed, bedrijfsvoering of ondersteuning
 • managers en medewerkers van andere organisaties zoals gemeenten, kennisinstituten, onderwijs en markt

Partners

De kennis- en inspiratiepartners voor dit event zijn:

Bekijk hun pagina en ontdek welke kennis en expertise zij voor jou in huis hebben.

Aanmelden voor dit event

De leden van CorporatieNL kunnen gratis aan dit event deelnemen. Zij kunnen ook de andere events en trainingen volgen. Niet-leden betalen een eenmalige toegangsprijs.

Klik op de knop hieronder en wees erbij.