Event: Kwetsbaren uit de Crisis

Maatschappelijk
Nieuw Inschrijvingen net geopend
600,- Gratis deelname voor leden
Sluiting 08 Okt 2021
Details
Datum Kosten Locatie

De coronacrisis zet de bestaanszekerheid van veel mensen onder druk. De al groeiende problematiek wordt door deze crisis extra versneld. Als we nu niets doen dan lopen meer mensen kans om op forse achterstand te komen en kun jij als professional de druk straks niet meer aan. Neem online deel aan dit hybride event en leer van anderen hoe zij deze crisis aanpakken.

Grote veranderingen 

De huidige crisis heeft een grote impact op onze samenleving, op de kwetsbaren en jouw werk als professional. Het heeft impact nu en in de toekomst. Dat geldt voor mensen die maatschappelijk al op achterstand staan, maar ook voor mensen die vanwege de economische crisis in de problemen komen. Banen staan op de tocht, in gezinnen en relaties lopen emoties hoog op, er is meer huiselijk geweld, ouderen komen in een groter isolement en meer mensen raken maatschappelijk achterop.

De bestaande scheidslijnen van de regievoering en de manier van werken in het werkveld zijn nu scherper zichtbaar. Het maakt ons duidelijk waar we voorbereid zijn en waar nog onvoldoende. Het toont ons waar het werk uiterst complex is geworden, te complex om de nieuwe stroom kwetsbaren op te vangen. Waar en hoe zal jouw werk veranderen?

Deze crisis toont ook kracht waar we op kunnen voortbouwen. Door corona is de solidariteit in de samenleving gegroeid en is er meer bereidheid om elkaar te helpen. Het laat ons inzien dat er meer veerkracht en bereidheid is om elkaar te helpen. Hoe kunnen we deze groeiende kracht en onderlinge samenhang in de samenleving zó inzetten dat ook de meest kwetsbaren hier steun aan ontlenen?

Wat je kunt verwachten

Dit event is er om jou als professional en jouw organisatie voor te bereiden op nu en de toekomst. Je inzicht te geven in de impact van de huidige crisis op jouw werk, welke toename jij kunt verwachten en hoe jouw werk verandert. Ervaren professionals brengen je in de juiste positie om de grote gevolgen op te vangen en desastreuze klappen te voorkomen. We bieden jou de tools om voorbereid te zijn op de veranderende samenleving en we geven de handvatten om nieuwe groepen kwetsbaren optimaal te helpen.

Na afloop van dit event…

 • handel je preventief en bestrijd je geen symptomen meer
 • heb je vertrouwen in de toekomst en weet je wat komen gaat
 • heb jij inzicht in de impact van deze crisis op kwetsbaren, jouw werk en het sociale werkveld
 • ben je voorbereid op de toenemende druk in jouw werk
 • ken je de wijze lessen van deze huidige crisis
 • weet je hoe je kwetsbaren kunt helpen en ondersteunen

Ochtendprogramma - De Visie

Tijd Onderwerp
OPENING EN WELKOM
Dagvoorzitter Fadime Örgü geeft een toelichting op programma, techniek, vragen en deelt haar visie op het thema
ONTWIKKELINGEN - De impact op kwetsbaren en het werkveld
De huidige crisis laat zijn sporen na in onze (veranderende) maatschappij, kwetsbaren en je werk. Het werk met kwetsbaren is crucialer dan ooit te voren. Deze bijdrage geeft antwoord op: Welke impact de huidige crisis op kwetsbaren en het werkveld heeft? Wat zijn de huidige en toekomstige gevolgen voor jou als professional en de gevolgen voor de kwetsbaren.
UIT DE PRAKTIJK - Kansen in crisistijd (Van werken met het systeem naar werken langs het systeem)
Het huidige systeem en de veranderende maatschappij kun je niet zomaar veranderen. Maar jij als organisatie en werker wel om het verschil te maken. Deze expert geeft een kijkje in de keuken welk belangrijk inzicht zij hebben en hoe zij als organisatie een duurzame oplossing voor kwetsbaren hebben weten te realiseren. Daarnaast nemen ze je mee in de (positieve) gevolgen hiervan.
KEYNOTE SPREKER - De lessen van deze crisis voor onze toekomst
De huidige crisis brengt onze manier van werken en dat van onze huidige regievoering rondom kwetsbaren aan het licht. Het maakt de bestaande scheidslijnen scherper zichtbaar. Waar faalt onze regievoering vandaag de dag en welke lessen leren we? En veel belangrijke nog: hoe vangen we de toename vervolgens duurzaam op?
SAMENVATTING EN DISCUSSIE
Na de keynote is er gelegenheid tot discussie, vragen en vertaling naar eigen situatie. Fadime voegt een aantal prikkelende stellingen en vragen toe.
LUNCHPAUZE, CONTACT & DOWNLOADS
Tijdens de pauze blijven de 3 sprekers aanwezig zodat je ze 1-op-1 vragen kunt stellen. Ook kun je de presentaties, onderzoeken en relevante papers downloaden.

Middagprogramma - De Praktijk

Tijd Onderwerp
WELKOM EN UITLEG door Fadime Örgü
WORKSHOPS - Kies de workshop die bij jou past
1. WORKSHOP - Van systeemdenken naar kwetsbaren central
Hoe kunnen we de mensen krachtig maken en interne relaties sterker maken. In deze workshop gaan we van systeemdenken en vinkjes zetten terug naar de kwetsbaren, naar het mensdenken. Hoe pak je dit als organisatie en professional aan? Wat moet je weten over kwetsbaren en waar kun je hen krachtig maken. Hoe houd je ze in beeld?
2. WORKSHOP - Werk maken van duurzame regie & samenwerking
Het ochtendprogramma heeft jou inzichtelijk gemaakt waar onze regievoering en manier van samenwerken onvoldoende voorbereid is. Onze huidige crisis vraagt om nieuwe manieren van werken. In deze workshop geven we jou de tools om duurzaam de regie te pakken. Je weet hoe je kunt handelen in een veranderende samenleving met nieuwe groepen kwetsbaren.
3. WORKSHOP - Nieuwe organisatievormen door Baudouin Knaapen van WijkAdvies
De werkgroep Kracht van Kwetsbaarheid heeft een jaar lang gewerkt aan nieuwe organisatiemodellen om de toename van het aantal kwetsbaren en daarmee de toegenomen druk op de eigen medewerkers aan te kunnen. Zij bespreekt de belangrijkste scenario’s en passende organisatievormen.
4. WORKSHOP - Kwetsbaarheid onder controle door Eric Edens van Gemeente Almere
De werkgroep Kracht van Kwetsbaarheid heeft een jaar lang gewerkt aan de wijze waarop we met elkaar nieuwe vormen kunnen bedenken om kwetsbaarheid terug te dringen en hoe we de nu nog toenemende kwetsbaarheid als organisaties kunnen beheersen. Zij bespreken welke scenario’s zij zien en manieren om dit te organiseren.
AFSLUITING EN START NIEUWE WERKGROEPEN
We vatten de inhoud van de workshops samen en bespreken wat we hebben bereikt. Daarna heten we de deelnemers aan de nieuwe werkgroepen welkom. Tenslotte kijken we vast vooruit naar het komende jaar.

Zij nemen ook deel

Heb jij te maken met kwetsbare bewoners, leefbaarheid, veiligheid, zorg binnen jouw organisatie? Of wil je gewoon meer weten over hoe je van de huidige crisis en de maatschappelijke gevolgen ervan een kans maakt? Ontmoet:

 • de andere leden van CorporatieNL
 • bestuurders, directie en leden Raad van Toezicht
 • managers wonen, vastgoed, bedrijfsvoering, vastgoed
 • beleidsadviseurs, strategen, communicatieadviseurs, marketeers
 • beleidsadviseurs en medewerkers binnen de afdelingen wonen, vastgoed, bedrijfsvoering of ondersteuning
 • managers en medewerkers van andere organisaties zoals gemeenten, kennisinstituten, onderwijs en markt

Aanmelden voor dit event

De leden van CorporatieNL kunnen gratis aan dit online event deelnemen. Zij kunnen ook gratis andere events en trainingen volgen. Niet-leden betalen een eenmalige toegangsprijs.

Klik op de knop hieronder en wees erbij.