Public Finance Event 2018: Public Finance in Control

Financieel
Nieuw Inschrijvingen net geopend
495,- Gratis deelname voor leden
Sluiting 06 Sep 2018
Details
Datum Kosten Locatie

Door de snelle maatschappelijke, financiële en politieke veranderingen ontstaan nieuwe vraagstukken en ook kansen op het gebied van financiering in de publieke sector. Want één ding is zeker: als we niets doen raken we ‘out-of-control.’ Hoe kun je dat voorkomen?

Het is juist nu zo belangrijk om het actuele overzicht te behouden over de ingrijpende financiële maatregelen, nieuwe verplichtingen, risico’s en kansen waar elke organisatie mee te maken krijgt. Vlak voor Prinsjesdag op 13 september biedt het event Public Finance Event in Control het overzicht dat je nodig hebt.

De  belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje:

Corporaties hebben een financieringsstrategie nodig vanwege:
– herfinanciering niet-DAEB bezit (moet binnen 15 jaar zijn afgelost)
– kosten van verduurzaming
– DAEB bezit beter of anders financieren (geldt altijd al)

Fiscaliteit
–  door de nieuwe anti-belastingontwijkingsrichtlijn ATAD wordt de renteaftrek beperkt tot 30% van de EBITDA. Voor corporaties betekent dit een beperking van de aftrek in de vennootschapsbelasting (VPB). Dit heeft tot gevolg dat de VPB uitgaven voor corporaties stijgen met 300 a 400 miljoen per jaar, oplopend tot 800 miljoen op termijn.

–  ook de verhuurderheffing gaat stijgen met ongeveer 100 miljoen per jaar.

–  de verduurzaming van de sociale woningvoorraad gaat te langzaam. Dit kan ertoe leiden dat de politiek besluit tot een herverdeling van middelen bij corporaties.

–  ook bestaat het idee bij de politiek om corporaties te verplichten om “in te ponden”. Dit betekent dat zij eerst een woning moeten verduurzamen en daarna pas mogen verkopen. Momenteel zijn zij alleen nog maar bezig met “uitponden”. Dat is het verkopen van een woning aan een zittende huurder. Die zadel je nu op met een probleem omdat deze dan zelf moet verduurzamen en daar vaak de middelen niet voor heeft.

Beperking investeringsmogelijkheden, dus minder bouwen
Het gevolg van alle maatregelen betekent voor de corporaties dat zij minder kunnen investeren. Deze zogenaamde afroming van de cash-flow kosten bij elkaar 1 miljard per jaar. Als je deze 1 miljard zou lenen tegen 4% rente zou je voor 25 miljard kunnen investeren. Dat kan dus in de toekomst niet meer.

Prinsjesdag
Prinsjesdag is hét moment waarop de financiële huishouding van de Staat der Nederlanden en dus van al haar inwoners in de spotlights staat. De meeste maatregelen zijn dan echter al bekend. Daarom vindt het Public Finance Event vlak voor Prinsjesdag plaats. De experts uit de maatschappelijke sector, financiële instellingen, wetenschap, politiek en overheidssector gaan met elkaar en met jou als deelnemer in gesprek over het in control krijgen van de financiering.

Programma en sprekers (onder voorbehoud van wijzigingen)

Tijd Onderwerp
Inloop en ontvangst met koffie en thee
Opening en welkom door dagvoorzitter
Lunchworkshops: keuze uit 5 workshops, aangeboden door de partners van het Public Finance Event
Fiscale ontwikkelingen
Actualiteiten en verwachte maatregelen kabinet
Gevolgen van ATAD, verhogen verhuurderheffing
Herfinancieringsopgaven
Duurzaamheidsopgave
Kosten en financiering inponden i.p.v. uitponden
Anders financieren van DAEB bezit
Stille reserves: €300 miljard maatschappelijk kapitaal voor het grijpen
Wel of niet activeren, hoe breng je maatschappelijk vastgoed naar de beurs?
Aflossen staatsschuld of investeren in de maatschappij
Politieke, financiële en maatschappelijke wenselijkheid
Netwerkpauze
Expertpanel + 2 moderators: stellingen en discussie met de zaal
Het Professorendebat. Zij discussiëren over de thema’s:
Cashen van maatschappelijk vastgoed
In control zijn van public finance
Verantwoorde financiering van maatschappelijke opgaven
Conclusies door dagvoorzitter
Borrel en afsluiting

Voor wie?

Deelnemers aan dit event zijn CFO’s, financieel directeuren, bestuurders, financieel managers, financial controllers, commissarissen, fiscalisten, risk managers, administrateurs, business controllers, beleidsadviseurs die werkzaam zijn bij woningcorporaties, gemeenten, zorg, onderwijs, rijksoverheid evenals financieel specialisten van Big4-kantoren en andere adviseurs. Daarnaast zijn alle ruim 100 leden van CorporatieNL uitgenodigd.

PE-punten

Het Public Finance Event wordt gewaardeerd met 5 PE-punten. Reserveer een plek!

Kortingsactie voor snelle beslissers
Meld je voor 1 juni aan en profiteer van € 100,- korting. Je betaalt dan slechts € 395,- in plaats van €495,-.

Met een lidmaatschap van CorporatieNL is dit event gratis toegankelijk. Je kunt dan ook gratis andere events, trainingen en webinars volgen. Laat bij je aanmelding weten of je al lid bent of dat nog wilt worden.

Partnerships

Er is beperkt ruimte voor partnerships tijdens dit event. Heeft jouw organisatie inhoudelijke kennis die relevant is voor de doelgroep? Neem dan contact op via onze contactpagina.

Het belangrijkste Public Finance Event van 2018