Titel

Heeft waterstof werkelijk toekomst?

Waar gaat de sessie over?

Verwarmen op waterstofgas lijkt een duurzaam alternatief voor verwarmen met fossiele brandstoffen. Bij de verbranding komt namelijk geen CO2 vrij. Bovendien kunnen we de bestaande aardgas infrastructuur die er nu al ligt met beperkte aanpassingen hergebruiken.

Waterstof is een van de schakels in de energietransitie
Wij geloven niet in één oplossing voor de energietransitie. Volgens Marco Bijkerk (Manager Innovative Technologies bij Remeha) is waterstof een antwoord. Niet ‘het enige’ antwoord. “We hebben alle opties nodig, ook de warmtepompen. Die kunnen prima functioneren in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Maar voor bestaande woningen kan de waterstofketel, eventueel in combinatie met een hybride warmtepomp, een prima oplossing zijn.’’ Er leiden meer wegen naar duurzaamheid.

Volgens onderzoek van Kiwa is het huidige distributienet voor aardgas geschikt te maken voor waterstof. Het bestaande gasnetwerk kan met de juiste maatregelen prima worden ingezet om duurzame gassen zoals (100%) waterstof en biomethaan te distribueren. Waterstof is een gas dat uitstekend geschikt is als brandstof voor de cv-ketel en kan in de toekomst een volwaardig alternatief zijn voor andere energiedragers.. Bijvoorbeeld voor huizen die lastig te isoleren zijn tot de huidige nieuwbouwwaarden.

Eerste waterstof proefproject in Rozenburg
Een eerste proef op grote schaal wordt op dit moment voorbereid. In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg gaat Remeha vanaf maart in samenwerking met onder andere netbeheerder Stedin, gemeente Rotterdam en woningstichting Ressort Wonen een proef houden in een appartementencomplex waar de ketel op zuiver waterstof gaat draaien. De proef is een primeur, want nog niet eerder zijn in Nederland huizen verwarmd met HR-ketels op pure waterstof

Wil je meer horen over dit project? Kom dan naar de interactieve sessie ‘Heeft waterstof werkelijk toekomst?’ op 28 maart.

Sessieleider: Marco Bijkerk, Manager Innovative Technologies bij Remeha

Hoe kun je deelnemen?

Volg de interactieve sessie tijdens het Vastgoed Event om:
Tijd ronde 1 11:30 – 12:15 uur
Tijd ronde 2 13:15 – 14:00 uur