“De druk op woningcorporaties is groot,” begint Leontine. “Ze moeten hun bestaande woningvoorraad verduurzamen, maar ook nieuwe, betaalbare woningen realiseren. En dat alles op een manier die voldoet aan de huidige én toekomstige milieueisen. De grootste opgave is dan ook om snel en efficiënt energiezuinige woningen te bouwen die betaalbaar blijven.”
Circulaire bouw als kans
Volgens Leontine biedt circulair bouwen een uitgelezen mogelijkheid om de ecologische impact van nieuwbouw te beperken en tegelijkertijd grondstoffen slimmer in te zetten. “Door gebruik te maken van circulaire materialen kunnen we bouwen met oog voor de toekomst,” legt ze uit. “Ons prefab bouwsysteem Rockzero® is daar een goed voorbeeld van. Het systeem combineert bouwconstructie en isolatie in één oplossing, in tegenstelling tot traditionele methodes waarbij isolatie pas later wordt aangebracht.”
Rockzero bestaat grotendeels uit steenwol van ROCKWOOL, een materiaal dat eindeloos te recyclen is zonder verlies van kwaliteit. “Basalt, de grondstof voor onze steenwol, wordt door de natuur jaarlijks in veel grotere hoeveelheden geproduceerd dan wij nodig hebben. Dat maakt het een bijzonder duurzame keuze. Bovendien kan de losmaakbaarheid van ons systeem oplopen tot wel 85%, wat het hergebruik van materialen aanzienlijk vergemakkelijkt.”
Comfortabel én energiezuinig
Een ander voordeel van Rockzero is de hoge isolatiewaarde die start bij Rc-7 en kan oplopen tot Rc-10. “Woningen blijven koeler in de zomer en warmer in de winter, wat niet alleen het wooncomfort verhoogt, maar ook leidt tot lagere energiekosten. Bovendien zijn er minder zware installaties nodig voor verwarming en koeling, wat op de lange termijn kosten bespaart,” aldus Leontine.
Samenwerking in de keten
Circulair bouwen vraagt volgens haar om een goede afstemming binnen de hele keten: “Van leverancier tot aannemer en woningcorporatie, iedereen moet op één lijn zitten. Prefab systemen zoals Rockzero maken het makkelijker om circulaire principes toe te passen, juist omdat ze ontworpen zijn voor eenvoudige montage en demontage. Hierdoor is hergebruik van onderdelen goed mogelijk.”
Voorbeeldproject in Enschede
Een concreet voorbeeld is een project in Enschede, waar ROCKWOOL Prefab Building Systems meewerkte aan zes Paris-proof woningen, gerealiseerd door Klomps Bouwbedrijf in opdracht van Woningcorporatie De Woonplaats. “Dankzij het Rockzero-casco zijn hier in korte tijd duurzame woningen gerealiseerd, met nadruk op energie-efficiëntie en minimale milieubelasting.” vertelt Leontine. “Dit laat zien dat circulair bouwen met steenwol niet alleen praktisch uitvoerbaar is, maar ook kostenefficiënt en voorbereid op de toekomst. Het idee dat circulair bouwen per definitie ingewikkeld of duur is, klopt simpelweg niet. Wie het met eigen ogen wil zien, nodigen we graag uit in ons Prefab Innovation Centre in Vianen.”
Verminderen van de ecologische voetafdruk
Ook op productieniveau zet ROCKWOOL stappen richting verduurzaming. “Onze vestiging in Roermond werkt aan de elektrificatie van het smeltproces tussen 2025 en 2027. Daarmee kunnen we de CO₂-uitstoot met 80 procent terugbrengen,” legt Leontine uit. “Deze stap is cruciaal voor het behalen van onze klimaatdoelen in 2034 en onze ambitie om in 2050 netto nul uitstoot te realiseren.”
De toekomst is circulair
Tot slot ziet Leontine circulair bouwen als een ontwikkeling die een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen: “Met innovatieve bouwoplossingen kunnen we duurzame, energie-efficiënte woningen realiseren die beter zijn voor het milieu én betaalbaar blijven. Dankzij lagere energiekosten, slimme materiaalkeuzes en minder afval, wordt circulair bouwen niet alleen aantrekkelijk, maar uiteindelijk de standaard in de sector.”