Liesbeth Habraken (Woonpartners): “Een woning waar je jezelf kunt zijn”

Maatschappelijk / 19 december 2022
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Een thuis is zoveel meer dan een dak boven je hoofd. Hoe zorgen we er samen voor dat iedereen een thuis heeft? We vragen onze leden wat zij onder een thuis verstaan en hoe zij meehelpen om de grote ambitie te realiseren.

Zo vragen we ook Liesbeth Habraken naar haar visie op een thuis voor iedereen. Liesbeth is wijkadviseur bij Woonpartners.

Wat is volgens jouw organisatie een thuis?

 Liesbeth Habraken: “Een woning die betaalbaar en goed onderhouden is, die in een fijne buurt staat. Waar je jezelf kan zijn en je veilig voelt.”

Wat zijn voor jouw organisatie de belangrijkste aandachtsgroepen en waarom?

Liesbeth: “Bewoners waarbij goed wonen niet altijd vanzelf gaat. Juist die bewoners hebben extra aandacht en ondersteuning nodig.”

Hoe helpen jullie deze mensen bij het zoeken van een thuis. Welke begeleiding bieden jullie?

 Liesbeth: “Woningzoekenden kunnen zelf reageren via ons woningzoekenden systeem. Steeds vaker huisvesten wij kwetsbare bewoners. Wij proberen deze zo goed mogelijk te laten landen in de wijken. Dit doen wij door in gesprek te gaan met de kandidaat bewoner en met onze netwerkpartners, zodat er gezamenlijk afspraken gemaakt kunnen worden die leiden tot een verbeterde kans op succes.”

Tegen welke problemen loop je daarbij op?

Liesbeth: “Soms lopen belangen te veel uitéén waardoor er te weinig begrip is voor elkaars zienswijze. Dit lossen we op door met elkaar in gesprek te blijven, zodat we elkaars standpunten ook beter kunnen begrijpen.”

Wat is er nodig om wonen, zorg en welzijn met elkaar te verbinden?

 Liesbeth: “De partners moeten elkaar goed weten te vinden en samen werken. Iedereen vanuit zijn eigen expertise. Er moeten goede afspraken onder de samenwerking liggen, zodat het mogelijk is om informatie te delen.”

Hebben jullie een voorbeeld van een complex, wijk of anderszins wat voor jullie echt een thuis is.

 Liesbeth: “Voor elke bewoner heeft “thuis” een andere betekenis. Dit is dus moeilijk te zeggen voor een heel complex of wijk.”

 

Dit interview verschijnt tevens in bewerkte vorm als artikel in het e-book Een thuis voor iedereen in 2030, dat alle leden van CorporatieNL ontvangen en dat beschikbaar komt in het ledenplatform.