Overdrachtsbelasting, 2%, nee 6%, nee 10%!

Corporatie / 16 september 2019
Claudia Siewers
Claudia Siewers
Bestuurssecretaris | Vastgoedjurist | Complianceofficer, Woonbron

Met Prinsjesdag wordt een pakket verwacht om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. Een van de onderdelen is een verlaging van de overdrachtsbelasting voor starters en tegelijkertijd een verhoging voor professionele beleggers.

Het NRC tipt alvast over een aantal van de plannen van het kabinet over de woningmarkt. Aedes was al gematigd enthousiast over de plannen. Ik viel van mijn stoel toen ik las over het plan de overdrachtsbelasting te differentiëren.

Ik citeer uit het artikel op NRC: “Tegelijkertijd wil het kabinet de overdrachtsbelasting voor professionele partijen verhogen. Sommige bronnen spreken van een belasting van 10 procent van de koopsom. Met name in de grote steden wordt een steeds groter deel van het huizenareaal opgekocht door professionele beleggers. Dat laat minder koopwoningen over voor particulieren en drijft dus de prijs op. Een forse prijsverhoging voor beleggers gaat pijn doen. Fiscalisten verwachten dan ook dat dit zal gaan helpen.”

Sigaar uit eigen doos

Woningcorporaties zijn natuurlijk professionele partijen. Krijgen wij nu echt een sigaar uit eigen doos door de overdrachtsbelasting te verhogen naar 10%? Dus starters mogen de woningmarkt extra gek maken aan de onderkant van de markt en professionele partijen betalen de rekening? Fiscalisten verwachten dat de differentiatie in de overdrachtsbelasting gaat helpen. Het plan is niet nieuw. Uit de Kamerstukken II 35 026, N 17, Belastingplan 2019 blijkt dat Tweede Kamerlid Nijboer het al eerder voorstelde. Prof. dr. J.P.M. Stubbe noemt het een onzalig plan in een artikel in een vakblad voor notarissen. En daar heb ik niets aan toe te voegen. ON-ZA-LIG PLAN. Ik hoop dat de weken hier nog goed over nagedacht wordt.