Veilige huurwoning met het Politiekeurmerk

Vastgoed / 13 juni 2019
Berrit de Lange
Berrit de Lange
,

Inbrekers zijn bij Mary uit Ouderkerk aan de Amstel voortaan aan het verkeerde adres. Zij maakt gebruik van het aanbod van woningcorporatie Eigen Haard, waarbij huurders in de regio Amsterdam hun woning kunnen laten beveiligen volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. "Ik betaal graag iets meer huur om veilig te wonen."

Een paar weken geleden werd er rond half tien ’s avonds bij Mary aangebeld. “Er stond een man voor de deur die zei dat er bij mij een pakketje voor hem was afgegeven”, vertelt de 75-jarige bewoonster van een rustige wijk in Ouderkerk aan de Amstel. “Ik weet precies wie waar woont in onze buurt, maar deze man kende ik niet. En er was ook geen pakketje bezorgd. Gelukkig is hij zonder problemen vertrokken. Achteraf is het natuurlijk dom dat ik ’s avonds de deur heb opengedaan voor een onbekende. Het had ook anders kunnen aflopen.”

Politiekeurmerk voor huurders

Het incident was voor de bewoonster aanleiding om in te gaan op het aanbod van woningcorporatie Eigen Haard, waarbij huurders in Amsterdam en omgeving hun woning kunnen laten beveiligen volgens de eisen van het Politiekeurmerk. De beveiligingsmaatregelen leiden tot een huurverhoging van € 2,50 per maand voor eengezinswoningen en beganegrondwoningen, en € 1,50 voor etagewoningen. Mary, die actief is als bestuurslid van de huurdersvereniging, raadt andere huurders en buren aan ook het PKVW-certificaat voor hun woning aan te vragen. “Ik kan natuurlijk niet in andermans portemonnee kijken. Maar zelf betaal ik graag iets meer om veilig te wonen.”

Probleem voor inbrekers

De huurster kan nu op het schermpje van haar digitale deurspion, die ook automatisch foto’s maakt van bezoekers, zien wie er voor de deur staat voordat ze de deur opendoet. Ramen en deuren zijn voorzien van gecertificeerd hang-en-sluitwerk en in de donkere achtertuin zijn lampen met bewegingssensor aangebracht. “95 procent van de inbraken gebeurt door gelegenheidsinbrekers”, zegt Jeroen Mulder van preventiebedrijf Zone3, dat de beveiligingsmaatregelen in opdracht van Eigen Haard uitvoert. “Die hebben bij deze woning voortaan een probleem. Dankzij de goede beveiliging kost het ze veel tijd om binnen te komen.”

Lees meer over het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor huurders en woningcorporaties.