Biobased wonen heeft de toekomst

Vastgoed / 21 augustus 2023
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

De huidige stikstofproblematiek vraagt om een transitie in de materialen waarmee we bouwen. Een oplossing voor milieuverantwoorde woningbouw kan bestaan uit werken met hout en vezels van Nederlandse bodem, ofwel biobased bouwen.

Vezels verbouwen kan de landbouwsector helpen met de noodzakelijke transitie naar minder veeteelt en minder intensieve landbouw.

Oplossen woningnood

Voor het oplossen van woningnood, verklaart Jan Willen van de Groep, een van de sprekers van het event ‘Ontwikkelen en bouwen van een thuis’, is slopen zo’n beetje het slechtst denkbare scenario, ook voor het milieu. De footprint van slopen en nieuwbouw is 5 maal hoger dan van renovatie. ‘Waarom slopen corporaties toch zo veel woningen?’ vraag hij zich vaak af.

Voordelen biobased bouwen

De voordelen van biobased bouwen zijn indrukwekkend: je slaat er CO-2 mee op in je gewassen én in het gebouw dat je met deze vezels neerzet. En je hebt geen traditionele materialen meer nodig. Dus je hebt dubbele winst wat betreft vermindering van CO2-uitstoot.

Nieuw goud

Hout is het nieuwe goud. Er is ook voldoende hout. Er is veel ruimte om meer met hout te bouwen, mits uit duurzaam beheerde bossen. Hout gaat ook lang mee, kijk naar onze monumenten met eeuwenoude balken. Brandgevaarlijker is het ook niet: een houten constructie houdt vaak langer stand dan een stalen constructie. Maar bij houtbouw komt het wel aan op zeer zorgvuldig ontwerpen, bouwen en uitvoeren. Anders is het niet duurzaam. Een houten huis dat gaat lekken, gaat rotten. Duurder is houtbouw ook niet, op voorwaarde dat bij het ontwerpen en bouwen van de gebouwen en in het stedenbouwkundig plan andere uitgangspunten worden gebruikt dan bij traditionele bouw.

Ledenplatform

Dit artikel is een hoofdstuk uit het verslag van het event “Bouwen en ontwikkelen van een thuis” dat op 9 maart 2023 plaatsvond. Je leest het volledige en rijk geïllustreerde verslag van maar liefst 40 pagina’s in het ledenplatform. Daar log je in met je zakelijke e-mailadres en klikt vervolgens door naar de kennisbank.