Daken – een goudmijn aan potentie

Vastgoed / 18 februari 2019
Matthijs.vanWalsum
Matthijs.vanWalsum
,

“Wanneer ik maar een dak boven mijn hoofd heb”, is een veelgebruikte gezegde, maar deze spreuk zal snel in de vergetelheid raken. Een dak dat alleen afdicht en beschermt en met een beetje geluk (misschien) een esthetisch fraai plaatje is, zal over een tijd iets zijn wat we alleen nog maar terug gaan zien op foto’s en eventueel een ansichtkaart.

We hebben een tekort aan ruimte en energie voor tien, maar wekken het niet op. 23 miljoen potentiële elektriciteitscentrales of zeker 10.000.000 m2 potentieel ongebruikt gebied waar we van alles mee kunnen. Daken kunnen veel meer bieden dan ‘slechts’ de plekken beschermen waar mensen leven en werken. Of je nu een extra stuk leefruimte wilt creëren, de ecologische voetafdruk van jouw bedrijf wilt verkleinen of zelfs een tuin wilt aanleggen voor de buurt. Er zijn tegenwoordig genoeg oplossingen beschikbaar voor jouw project om daar een gevolg aan te geven.

Daken bieden een goudmijn aan potentie en dragen bij aan woon- en werkgenot. Daken kunnen ervoor zorgen dat we allemaal lekkerder in ons vel komen te zitten.

Praktische voorbeelden?

  • Creëer je eigen groentetuin, haal vlinders op je dak…
  • Haal stroom zoveel je wilt…
  • Voel je geborgen, comfortabel en veilig…
  • Adem frisse lucht, kom tot rust…

Duurzaamheid voorop

We merken allemaal dat het niet goed gaat met ons klimaat. Zelfs de grootste sceptici zien ondertussen dat er iets aan de hand is. Daarom is het belangrijker dan ooit om gebouwen te creëren –of het nu nieuwbouw is of renovatie- waarbij duurzaamheid bovenaan staat. Ieder bedrijf kan hier aan bijdragen door bijvoorbeeld te focussen op de milieuprestaties. Zowel in de manier waarop men te werk gaat in de werkprocessen als –in het geval van producenten- in de werking van individuele producten en systemen.

Wat hiervan het mooie is? De vele milieuvriendelijke oplossingen die tegenwoordig voor het platte dak beschikbaar zijn, kunnen ook jou helpen om de voordelen van duurzaam bouwen te benutten. Van prima geïsoleerde en luchtdichte daken die de energievraag en de bijbehorende kosten voor energie helpen te verlagen tot geavanceerde oplossingen die ervoor zorgen dat energie opgewekt wordt, regenwater opgeslagen wordt, luchtvervuiling tegengegaan wordt en de biodiversiteit groter wordt in onze steden.

Wij kunnen er in onze sector met elkaar een steentje aan bijdragen dat we onze aarde een stukje beter achterlaten. En dat simpelweg door het dak beter te benutten. Wat houdt ons tegen?

Dit artikel is een bijdrage van Hilbert Pool, BMI Group.


Tijdens het Vastgoed Event “Verstandige keuzes in verduurzaming” op 28 maart leer je wat je wanneer kiest als het gaat om verduurzaming. Je bent van harte welkom om daarbij te zijn. Bekijk het programma, de sprekers en de deelnemers.