Daniëlle Koeken (qlinker): “Er zal altijd behoefte blijven aan maatwerk en menselijk contact”

Digitaal / 17 juli 2019
Katie Løndal
Katie Løndal
Redacteur, CorporatieNL

We zien bij corporaties veel soortgelijke problemen en kansen met betrekking tot digitalisering. Door onze kennis en ervaringen te delen kunnen we veel van elkaar leren. Wat zijn de kansen en struikelblokken voor corporaties? Hoe zit het met de samenwerking van corporaties? Vandaag deelt Daniëlle Koeken (qlinker) haar ervaringen en tips.

De invloed van digitalisering bij corporaties

Wat betekent de toegenomen digitalisering voor jouw organisatie? Daniëlle: “Ook bij woningcorporaties neemt de digitalisering toe. Dat betekent dat wij kijken naar het inzetten van automatisering, robotisering en digitalisering van onze processen ten behoeve van het verbeteren of vereenvoudigen van de dienstverlening aan onze klanten.”

Digitalisering zorgt niet alleen voor kansen, maar brengt ook struikelblokken met zich mee. We vroegen Daniëlle tegen welke struikelblokken haar organisatie aanloopt door de toegenomen digitalisering. Daniëlle: “Aangezien we aan het begin staan, is het belangrijk om te kijken wat het voor een organisatie betekent voor de werkzaamheden, maar ook voor de mensen die in de organisatie werkzaam zijn.”

Behoefte aan maatwerk en menselijk contact

Is een volledig digitale corporatie haalbaar? En is het wenselijk? Daniëlle: “Op sommige vlakken zeker, al zal er altijd behoefte blijven aan maatwerk en menselijk contact. Een digitale corporatie sluit deze zaken niet uit, maar zorgt dat het elkaar versterkt. Door sterke digitalisering daar waar het kan, is het juist mogelijk om extra service te verlenen als het nodig is.”

Samenwerking binnen corporaties

We horen op onze redactie nogal eens dat je als corporatie meer moet samenwerken met andere corporaties en andere partijen om optimaal te profiteren van de mogelijkheden die digitalisering biedt. Ben je het hiermee eens?

Daniëlle: “Samenwerking binnen corporaties geeft slagkracht, maar ook zeker synergie op financieel gebied. We hoeven niet allemaal het wiel uit te vinden. Als we slim met elkaars ‘winsten’ omgaan houden we allemaal meer geld over dat we kunnen besteden aan ons vastgoed. Samenwerken zie ik als een goede methode om sneller vooruit te komen. Je moet er wel voor zorgen dat je teams een goede omvang hebben om slagvaardig te blijven.”

Een praktische tip waar corporaties van kunnen profiteren

Tot slot. Jouw organisatie zal ondertussen de nodige ervaring hebben met projecten en initiatieven op digitaal gebied. Ik wil je vragen om 1 praktische tip te delen waar corporaties van kunnen profiteren.

Daniëlle: “Stel een kader voor je organisatie als referentie waar je aan wilt voldoen. Begin met 1 proces en zet je doel net wat verder op de horizon; als een soort moonshot gedachte. Je zult al snel genoeg concessies moeten doen en als je te laag insteekt, dan bereik je slechts een minimale verbetering.”

 

Zien we jou op ons Digital Event ‘De Datagestuurde Organisatie’?