Duurzaamheid is niet alleen een milieuvraag

Maatschappelijk / 01 april 2019
Rob Verduin
Rob Verduin
Manager Verkoop B2B, Homies/Achmea

Nederland maakt serieus werk van duurzaamheid. De politiek buitelt over elkaar heen om maar duidelijk te maken welke partij het meest is gericht op het milieu. Als de ene partij dit weekeinde een scoop heeft, dan hoef je maar te wachten op de andere partij op maandag.

De Klimaattafels hebben een pakket geformuleerd van meer dan 600 maatregelen die nog in een mist van onduidelijkheid zitten. Eigenlijk weet niemand precies welke maatregelen er worden voorgesteld. Soms komt er een naar buiten en dan vaak als karikatuur. Zo mogen we, volgens een landelijk dagblad, in de toekomst nog maar twee gehaktballen per week eten.

Duurzaamheid is kortom door iedereen erkend als serieus item, maar hoe geef je er concreet handen en voeten aan? Een dilemma dus. Tenminste, het is alleen een dilemma als je puur kijk naar het biologische milieu.

Er is ook iets als sociale duurzaamheid.

Sociale duurzaamheid

Draagvlak voor allerlei maatregelen wordt groter naarmate mensen meer grip op hun eigen bestaan hebben. Dat varieert van goed geïnformeerd zijn tot aan het heft in handen hebben. Dat betekent dat het invoeren van milieumaatregelen makkelijker gaat als mensen goed geïnformeerd zijn, maar vooral als mensen in een wijk het gevoel hebben betrokken te zijn bij hun wijk en alles wat er gebeurt.

In veel steden lijkt dat een brug te ver. Buurten kennen veel onderlinge anonimiteit. En als dat het geval is dan sta je als bouwer of woningcorporatie op achterstand. Verzet en onbegrip zullen dan dominant zijn.

Hoe werk je aan sociale duurzaamheid?

Als je streeft naar een buurt die met het klimaat bezig is, moet je werken aan sociale duurzaamheid. De manier om daaraan te werken is door de veiligheid per buurt te verhogen, door bewoners bij elkaar te betrekken. Vroeger was er de dorpspomp of de buurman die op je huis kon passen, de overbuurvrouw die alles zag omdat ze achter het raam zat. Dat is allemaal verdwenen.

Wat ervoor terug is gekomen is het “internet der dingen”. Slimme moderne technologie die jouw huis in de gaten houdt, je informatie verschaft over energieverbruik én die op je past ook als je er zelf niet bent. Technologie die je buren betrekt bij jouw veiligheid áls het nodig is.

Technologie zorgt voor meer contact met de buren

Uit onze ervaring weet wij, dat met dat soort toepassingen mensen tot 40% meer contact hebben met hun buren. Dat de buurt gezelliger en veiliger is geworden. Gemiddeld scoort het gevoel van veiligheid in een sociale huur wijk na een project met Homies een 7,6 én het veiligheidsgevoel in huis een 8,35.
Met technologie mensen ondersteunen in hun alledaagse leven. Mooier kan niet.
In die buurten staat men meer open voor vernieuwingen, verbeteringen en waarderen de bewoners de inzet van hun woningcorporatie gemiddeld met een 9!

Milieukwaliteit begint dus met sociale duurzaamheid. Kwaliteit van leven komt eerst, pas dan willen mensen openstaan voor de langere termijn.

Het milieu begint dus vandaag in de geborgenheid van je eigen woonomgeving. Technologie ondersteunt ons daarbij.

Dit artikel is een bijdrage van Dick Koopman, Homies