Eric van den Einden (Woonveste) over prioriteiten tijdens coronacrisis

Corporatie / 22 april 2020
Redactie
Redactie
Redactie, CorporatieNL

Er zijn voor corporatie Woonveste drie belangrijke zaken tijdens de coronacrisis volgens directeur-bestuurder Eric van den Einden. Dat zijn de kwetsbare huurders, de werkzaamheden van aannemers en het veilig werken van eigen medewerkers. Woonveste is lid van CorporatieNL en is een van de vooruitstrevende corporaties die gelijk handelden toen de coronacris uitbrak. Wat doet de corporatie en wat kun je hiervan leren?

Het begin van de coronacris was heftig. Eric van den Einden hierover: “De omvang van corona kwam zondag 8 maart goed bij mij binnen, zoals in heel Nederland. Er gaat een hoop door je hoofd. Wat is er aan de hand? Wat moeten we doen? We zijn zo snel mogelijk zaken gaan organiseren en hebben weloverwogen alles stap voor stap gedaan. We volgen zorgvuldig de RIVM-richtlijnen en treffen eigen aanvullende maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het is nieuw voor ons allemaal, maar ik denk dat we op de juiste manier gehandeld hebben, en nog steeds handelen.”

Prioriteiten

Eric vervolgt: “Er waren voor ons drie belangrijk zaken. Wat betekent het voor onze huurders? En dan vooral onze kwetsbare huurders. Hoe moeten we het regelen met de aannemers? Want zij komen bij veel van onze huurders over de vloer om werkzaamheden uit te voeren. En hoe kunnen onze medewerkers veilig (thuis) aan de slag, en zorgen we ervoor dat de dienstverlening zoveel en goed mogelijk door kan gaan? Deze zaken hebben we als eerste opgepakt.”

Samenwerking met zorg

“De samenwerking van Woonveste met zorgorganisaties is erg belangrijk in het belang van onze zorgbehoevende bewoners. Het loopt goed. We weten elkaar te vinden in de gemeenten Heusden en Haaren. Samen met zorgorganisaties besteden we veel aandacht aan complexen waar senioren wonen. We maken ons zorgen om onze meest kwetsbare bewoners, omdat deze crisissituatie lang aanhoudt en grote impact heeft. Vanuit ons sociale hart bellen we huurders die extra aandacht nodig hebben, en gaan met onze buurtwagen naar seniorencomplexen toe om ze met muziek te verblijden.”

Oplossing voor betalingsproblemen

“Wij zijn er ook voor huurders die door de landelijke coronamaatregelen minder of geen inkomsten hebben”, aldus Eric. “We begrijpen dat zij daardoor moeite hebben of krijgen om de huur te betalen. Wij roepen deze huurders op om hun financiële zorgen met ons te delen en contact met ons op te nemen. Dan zoeken we samen naar een oplossing.” 

Veerkracht en trots

“Iedereen heeft op zijn eigen manier zorgen over de coronacrisis. Tegelijkertijd doet iedereen zijn best om zo goed mogelijk door deze periode te komen. Het is mooi om te zien hoe begripvol onze huurders zijn, en hoe de samenwerking met de aannemers en maatschappelijke partijen verloopt. Afspraken worden in goed overleg gemaakt. Iedereen toont veerkracht. We hebben samen mooie stappen gezet waar iedereen in wordt meegenomen.”

“Ik ben trots op alle medewerkers die er alles aan doen om onze huurders ook nu zo goed en snel mogelijk te helpen op een manier die verantwoord is voor hun eigen gezondheid en veiligheid, en die van bewoners. Ik ben onze huurders dankbaar voor hun begrip voor onze maatregelen en hun medewerking. Samen met alle medewerkers kijk ik ernaar uit om huurders en samenwerkingspartners weer in goede gezondheid te ontmoeten als het coronavirus onder controle is.”