Ik geloof in een ongedeelde stad. En jij?

Maatschappelijk / 29 juni 2018
Hester van Buren
Hester van Buren
Voorzitter Raad van Bestuur, Rochdale

Wat behoort tot de kerntaken van een woningcorporatie actief in de hoofdstad? Het is een essentiële vraag die ik mijzelf telkens opnieuw stel als er bijvoorbeeld beleidsbeslissingen worden genomen. Dat is niet altijd gemakkelijk.

Je moet rekening houden met de wetgeving en je hebt te maken met meerdere partijen. Ook speelt het politiek krachtenveld mee en heel belangrijk: in hoeverre wordt er rekening gehouden met het belang van onze doelgroep, de huurder?

Onlangs ontstond er een discussie over de vraag of je sociale huurwoningen binnen de ring van Amsterdam moet verkopen, en voor lief moet nemen dat er voor de voor lagere inkomens minder plek is. De opbrengst van de verkoop van deze woningen kan namelijk gebruikt worden om meer betaalbare huurhuizen bij te bouwen. Hieronder licht ik mijn mening hierover toe.

Ongedeelde stad

Samenleven en wonen in een ‘ongedeelde stad’ is een groot goed en onderscheidt Amsterdam van bijvoorbeeld Londen en Parijs. We kunnen inderdaad meer sociale huurwoningen bouwen als we onze woningen binnen de ring van Amsterdam voor de hoofdprijs verkopen. De rekensom klopt, maar is puur financieel gedreven. Met de verkoop van 1 sociale huurwoning kunnen 3 sociale huurwoningen aan de randen van de stad worden gebouwd. De maatschappelijke prijs die je daarvoor betaalt, zorgt voor een verdergaande en onomkeerbare tweedeling. Je krijgt een andere stad, een andere samenleving, waar de stad voor de rijken is en de periferie voor de armen. Het is de vraag of Amsterdammers daar op zitten te wachten. Rochdale wil bijdragen aan een stad waar plek is voor iedereen. Waar gemengde en leefbare wijken voorop staan. Daar geloven wij in en hebben we nog veel in te doen.

Aanbod

Onderdeel daarvan is dat we juist géén woningen verkopen in wijken waar al weinig sociale huurwoningen zijn en divers aanbod creëren in wijken met bijna alleen maar sociale huurwoningen. Wat ons bezit betreft, is Amsterdam Nieuw West een voorbeeld. Nee, dat is financieel niet de meest gunstige strategie. Maar onze maatschappelijke verantwoordelijkheid vind ik vele malen belangrijker dan het in korte tijd bouwen van zoveel mogelijk woningen. Daar hebben we in het verleden al ervaring mee opgedaan en dat is niet altijd even goed bevallen.

Ik ben benieuwd hoe andere woningcorporaties dit zien en nodig je uit om op mijn blog te reageren.

______

Meer leren hoe je de corporatie toekomstbestendig kunt maken? Bestel hier je toegangskaart (gratis met een lidmaatschap) voor ‘Woon Event: Professionaliseer het wonen’ of volg een van onze trainingen met maatschappelijk thema.